latinica  ћирилица
21/04/2017 |  15:56 ⇒ 17:18 | Аутор: РТРС

Нови Закон о Граду Источно Сарајево већ посвађао политичке противнике (ВИДЕО)

Идеја о доношењу новог Закона о Граду Источно Сарајево још је у повоју, али већ је узбуркала политичку сцену у граду. СДС је на нож дичекала позив министарке управе и локалне самоуправе Лејле Решић да почетком маја са општинским начелницима и градоначелником отвори разговоре о новом закону о Источном Сарајеву.
Градска управа Источно Сарајево - Фото: РТРС
Градска управа Источно СарајевоФото: РТРС

Док из СДС-а најављују чак и окупљања грађана, па и референдум, СНСД у овој иницијативи види прилику да се на законском, а не као до сада договорном принципу уреде односи градских и општинских администрација.

ИЗ Градског одбора СДС Источно Сарајево министрки управе и локалне самоуправе поручују да ће разговарати, ако дође с позитивним приједлогом. За сада, у идеји да се осавремени закон из 1996. не виде ништа позитивно.

"Стрпљење нам је на измаку. Спремни смо и на радикалне мјере, то што предлажу је системско уништавање града. Ако наставе такву политику питаћемо народ", изјавио је Дарко Бабаљ, предсједник ГО СДС Источно Сарајево.

С друге стране, Љубиша Ћосић, предсједник ГО СНСД Источно Сарајево каже: "Није битно што је у Источном Новом Сарајеву сад начелник из СНСД, биће и из друге опције, битно је да се уреди у корист грађана".

За ресорно министарство не постоје разлози због којих би се бјежало од разговора о овој тематици. Решићева каже да нико не намеће Закон. Напротив, локалне заједнице и Град ће га примјењивати и приједлози се од њих и очекују.

"Не можемо дозволити да се вишкови који се заједно стварају једнострано распоређују", напомиње министарка Лејла Решић.

Иницијатива о новом закону продубљује јаз и међу општинским начелницима.

"Ништа капитално неће се десити, увешће се правила понашања", каже Бошко Југовић, начелник општине Пале, док, с друге стране начелник општине Соколац Милован Бјелица поручује: "Нећемо остати мирни, позваћемо грађане на окупљања".

Град је на тапету СНСД-а, јер се средства усмјеравају у СДС-ове општине.

ИЗ СДС–а пак тврде да су СНСД-ови начелници повлаштени у Влади Републике Српске. Из обје политичке опције позивају се на добробит грађана.

Опрезно са измјенама Закона о раду

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић изјавио је да они који предлажу било какве промјене када је ријеч о граду Источно Сарајево треба да буду опрезни јер се увијек отвара питање његовог постојања.
Он је нагласио да је град Источно Сарајево симбол опстанка и останка и да у његових шест општина живи 65.000 становника.

Вуковић је, реагујући на изјаву министра управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејле Решић да је највећи проблем града Источно Сарајево недефинисање вишкова који се појављују у буџету, рекао да је суфицит у буџету постигнут финансијском дисциплином унутар града и одређеним добијеним пресудама, те да "није добро кажњавати оне који добро послују".

Он је позвао Решићеву да о измјенама Закона о граду Источно Сарајево разговара у Административном центру града и са градоначелником.

"Искористићемо сва правна средства да се бранимо од евентуалних измјена које би биле на штету града", рекао је он.

Према његовим ријечима, лако се може постићи договор о могућим промјенама када је ријеч о територијалној организацији општина у саставу града.

"То се највише односи на општине Источни Стари Град и Источно Ново Сарајево, а и на Источну Илиџу. Мора се знати да је потребна сагласност свих да би дошло до било каквих промјена када је у питању територијална организација", нагласио је он.

Решићева је недавно након састанка са начелником општине Источно Ново Сарајево Љубишом Ћосићем изјавила да је у току израда новог закона о Граду Источно Сарајево којим ће бити дефинисана многа питања која оптерећују становнике шест градских општина.

Као највећи проблем навела је недефинисање вишкова који се појављују у буџету. "Не можемо дозволити да се на тај начин одређени вишкови, који се заједнички стварају, једнострано распоређују. Желимо здрав систем за цијели град, невезан за појединца, политику и било шта", нагласила је она.