X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
21/04/2017 |  15:04 ⇒ 15:26 | Аутор: РТРС

Ћосић: СНСД води политику развоја града Источно Сарајево

Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић поручио је данас Градском одбору СДС-а Источно Сарајево да СНСД није и неће никада уништавати Источно Сарајево - ни изнутра, кад је ријеч о градским општинама, нити извана када је ријеч о односу Владе Републике Српске према овом граду.
Начелник општине Источно Сарајево Љубиша Ћосић - Фото: СРНА
Начелник општине Источно Сарајево Љубиша ЋосићФото: СРНА

"Влада Републике Српске и СНСД увијек ће бити заинтересовани да се стање у Источном Сарајеву поправља у интересу свих његових грађана", рекао је Ћосић Срни, реагујући на оптужбе Градског одбора СДС-а на његов и на рачун министра за локалну управу и самоуправу Републике Српске Лејле Решић.

Он је појаснио да је недавна посјета Решићеве општини Источно Ново Сарајево била у контексту радне посјете њему као новоизабраном предсједнику Савеза општина и градова Републике Српске, јер су главне теме биле функционисање тог савеза, затим примјена новог Закона о локалној управи и самоуправи, те будући инфраструктурни пројекти у општини, док је тема у вези са измјенама Закона о Граду Источно Сарјеву тек дотакнута.

Он је нагласио да је незадовољан односом Града према грађанима и локалној заједници на чијем је челу, те да је због тога још у новембру прошле године поднио захтјев за измјену тог закона.

Према његовим ријечима, на састанку са Решићевом договорено је да ће о измјенама Закона о Источном Сарајеву бити разговарано у наредном периоду, са свим релевантним актерима.

"Жао ми је што су моје колеге из СДС-а злоупотријебиле тај састанак, тврдећи да је његов циљ био измјене Закона о овом граду, што апсолутно негирам", поручио је Ћосић.

Он је одбацио све оптужбе чланова Градског одбора СДС-а и на његов и на рачун Решићеве.

"Предсједник Републике Српске и Влада Републике Српске ваљају господи из СДС-а када нешто траже и када им се то даје. Када ресорно министарство на Сокоцу формира Центар за развој и унапређење села, тада је Влада добра, када Влада издвоји новац за њихове општине, тада је Влада добра, али када се каже нешто што је супротно мишљењима појединаца из СДС-а, онда Влада Српске не ваља", констатовао је Ћосић.

Он је нагласио да је управо градска власт, под вођством СДС-а, у прошлом мандату заправо дијелила општине на овом подручју, јер им је селективно додјељивала финансијска средства у износима чак и око пола милиона КМ из заједничке касе, док општина у којима је СНСД био и остао на власти није добила ни марке.

Према његовим ријечима, СДС заборавља да СНСД данас има три начелника у општинама у саставу Источног Сарајева.

"У наредном периоду залагаћу се за измјене закона о Граду Источно Сарајево, јер желим да допринесем бољем животу грађана на овом подручју и равноправном статусу свих општина у њеном саставу, без обзира на политичку опцију која врши власт", поручио је начелник општине Источно Ново Сарајево.

Ћосић додаје да и поред свих проблема остаје отворен за дијалог са свим политичким неистомишљеницима.

Он је додао да Источно Ново Сарајево има најбољу структуру буџета и највише инвестиција, што је пожелио и сусједним локалним заједницама.

"Моја генерална оцјена јесте да СДС води двоструку политику, односно када нешто одговара њиховим приватним интересима, тада је СНСД добар и тада они ћуте, а оног тренутка када се задре у њихове политичке интересе, тада СНСД не ваља и СНСД дијели грађане. СНСД нити је дијелио нити ће икада дијелити грађане на овим просторима, што ћемо и ја и моје колеге начелници из СНСД-а у наредном пердиоду и доказати", закључио је Ћосић у изјави Срни.

Предсједник Градског одбора СДС-а Источно Сарајево Дарко Бабаљ рекао је данас да је "Источно Сарајево град његових грађана, а не прћија било које политичке партије", те да СДС, како каже, неће дозволити његово уништавање и дијељење.

Бабаљ тврди да и недавна посјета министра за локалну управу и самоуправу Републике Српске Лејле Решић општини Источно Ново Сарајево говори у прилог тези СДС-а да Влада Српске има, како каже, игнорантски и понижавајући однос према Источном Сарајеву и већини општина.

Извор: Срна