latinica  ћирилица
21/04/2017 |  11:28 ⇒ 20:27 | Аутор: РТРС

Влада - Синдикати: Потписан меморандум о измиривању обавеза (ВИДЕО)

Потписивањем Меморандума о разумијевању, Влада и синдикати управе, правосуђа, МУП-а и просвјете - дефинисали су начин исплате 17 милиона 700 хиљада марака обавеза из претходног периода.
Потписивање Уговора - Фото: РТРС
Потписивање УговораФото: РТРС

Договорено је да се текуће обавезе редовно исплаћују и да заједнички нађу рјешење за буџетске кориснике, који су покренули тужбе за наплату дуговања.

Концепт измирења обавезе према буџетским корисницима предвиђа да прво буду исплаћене обавезе настале од 2011. до 2014.године, и то приоритетно отпремнине у износу од 765.000 марака. Радницима ће новац бити уплаћен након што приме априлску плату.

"Након тога, у двије рате обавезе из 2011. – 2014.у износу од 903.000 марака. Преостале обавезе из 2015. и 2016. биће у 12 једнаких рата'', изјавио је данас потпредсједник Владе Републике Српске Антон Касиповић.

Од укупног износа дуговања, 4,5 милиона представљају утужене обавезе. Један од захтјева синдикалаца био је да заједно са ресорним министарством раде на рјешавању питања радника који су покренули тужбе, а још нису добили пресуду.

"Договорено је, а тако пише и у члану 4.овог документа, да у року од мјесец дана од потписивања ресорна министарства и синдикати заједно раде на решењу тог питања. Нису то једине пресуде, оне су у третману извршења, а биће измириване по редосљеду како су доношене пресуде", додао је Касиповић.

"Још једна ствар која није поменута, а договорена је с Владом да идемо у преговоре о регулисању начина превоза и да то урадимо на најбољи начин", каже предсједник синдиката управе Томислав Врховац.

Касиповић је поручио да договор Владе и синдикалаца у вези са измирењем обавеза представља начин на који се може радити и убудуће, па и када је ријеч о важним питањима попут преговора о колективном уговору.