latinica  ћирилица
21/04/2017 |  08:45 ⇒ 18:28 | Аутор: РТРС

Завршен миран протест радника "Алумине", "Боксита" и рудника из Сребренице (ФОТО/ВИДЕО)

Протест радника "Алумине", "Боксита" и рудника из Сребренице завршен је у Зворнику изношењем 6 захтјева везаних за хитну деблокаду рачуна "Алумине".
Зворник - протести -
Зворник - протести

Уколико не дође до деблокаде рачуна, правду ће, како су најавили, потражити у Бањалуци..

Од надлежног Тужилаштва и Министарства унутрашњих послова затражено је хитно процесуирање одговорних за блокаду рачуна “Алумине“.

У Зворнику се јутрос окупило више хиљада радника "Алумине", "Боксита" из Милића и рудника из Сребренице, због десетодневне блокаде рачуна компаније "Алумина". Окупљени радници затражеили су да Основни суд у Зворнику деблокира рачун Алумине. Захтјев ће упутити Влади Српске, предсједнику Републике Српске Милораду Додику, ресорном министарству.

 Предсједник Управног одбора зворничке компаније "Алумина" Милорад Мотика позвао је данас Владу Републике Српске да хитно закаже сједницу на којој би "Алумина" била једина тачка дневног реда, указујући да је ова компанија за десетак дана, колико јој је блокиран рачун по одлуци Основог суда у Зворнику, већ изгубила 15 милиона КМ.

Мотика је на протестном скупу у Зворнику радника "Алумине", "Боксита" из Милића, Рудника боксита Сребреница, као и других повезаних фирми, упозорио да ће, уколико са радом стане "Алумина", стати и друге компаније, што ће имати несагледиве посљедице по овај крај и општу запосленост.

"Не смијемо дозволити да `Алумина` стане, али одговорно тврдим да, уколико не буде хитно деблокиран рачун, онда ћемо средином наредне седмице фабрику морати да изводимо из радног процеса зато што нестаје репроматеријала, у првом реду лужине", рекао је Мотика.

Он каже да се грдно варају они који мисле да ће радници мало протестовати и онда се разићи.

"Нећемо се разићи док нам рачун не одблокирају, а ако буде требало протесте ћемо радикализовати, не само у Зворнику, него и у Бањалуци. За то има спремности и у компанији `Боксит` и Рудницима Сребреница", рекао је Мотика.

Он је оцијенио да је овај протестни скуп антиреклама за све три компаније из Зворника, Милића и Сребренице.

"Морамо истрајати на овом протесту и тражити право на рад, јер `Алумина` не смије бити трећи пут опљачкана", рекао је Мотика.

Подсјетивши да је блокадом рачуна угрожена Фабрика, Мотика је истакао да то може имати несагледиве посљедице по углед предузеће, јер швајцарска компанија "Зеохем" гради фабрику на само стотину метара од "Алумине" у коју улаже око 10 милиона КМ.

"Каква је ово порука за њих када виде шта се све овдје дешава. Једноставно могу отказати уговор, а ми због блокаде рачуна, осим финансијске штете, губимо образ пред пословним партнерима", рекао је Мотика.

Он каже да се Основни суд у Зворнику куне да суди у име народа, наводећи да се народ окупио на данашњем протестном скупу.

"Ових дана освојили смо десет нових производа и примили нових 168 радника, а наше паре стоје на рачуну и стрепимо када ће нам их узети, умјесто да их усмјеравамо на развој и нова запошљавања", рекао је Мотика.

Зворник - протести

Предсједник Синдикалне организације компаније "Алумина" Раденко Смиљанић каже да је "Алумини" блокиран рачун као да је обична пиљара, а не компанија која запошљава 1.400 радника.

"Нису имали право да блокирају рачун, нису рачунали на посљедице, а овдје смо да искажемо незадовољство због те блокаде", рекао је Смиљанић и нагласио да ће радници исказивати своје незадовољство све док рачун не буде деблокиран.

Он је изразио наду да то неће потрајати, јер, ако потраје, "Алумина" онда неће требати никоме.

Предсједник компаније "Боксит" из Милића Рајко Дукић рекао је да су радници на овај протест дошли како би "ставили тачку на пљачку".

"Ови поштени радници и поштени народ, који је деценијама стварао добра која сада служе и њима и њиховим породицама, ту су да онемогуће рушење комплетне регије Бирач", рекао је Дукић и додао да се морају одбранити добра која значе живот бирчанске регије.

На скупу, који је завршен, говорили су и представници Рудника боксита Сребреница и градске Борачке организације Зворник.

По завршетку протеста, радници су се упутили ка Основном суду у Зворнику, гдје су надлежним предали своје захтјеве. 

Зворник - протести

Мирни протест у Зворнику обезбјеђивао је велики број припадника МУП-а.