X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
20/04/2017 |  22:00 ⇒ 22:48 | Аутор: РТРС

Сарајево- Одржан Просвјетин Васкршњи концерт

Традиционални Васкршњи концерт који организује сарајевско Српско просвјетно и културно друштво Просвјета, одржан је вечерас у Дому Оружаних снага БиХ у Сарајеву.
Сарајево- Одржан Просвјетин Васкршњи концерт - Фото: СРНА
Сарајево- Одржан Просвјетин Васкршњи концертФото: СРНА

Ово је већ пета година да се организује Васкршњи концерт у Дому Оружаних снага БиХ, док се Божићни концерт одржава већ седму годину у Народном позоришту, а и један и други концерт су постали традиционални, рекао је предсједник СПКД Просвјета, Саво Влашки.

"Наши концерти су јако добро посјећени, а посебно ми је драго што има све више и младих људи који показују интересовање за духовну и традиционалну музику", истакао је Влашки.

Он је нагласио да, осим Срба, концерте редовно посјећују и припадници других националности, те да му је посебно драго да су "Просвјетини" концерти постали препознатљиви у Сарајеву, али и шире.

Према његовим ријечима, вечерашњи концерт се одржава захваљујући помоћи Министарства одбране БиХ, које је и ове године бесплатно уступило салу Дома ОС и Мисији ОЕБС-а од које су добили неопходну материјалну помоћ.

Ове године највећи хришћански празник обиљежен је концертом хора студената Смјера за црквену музику и појање Музичке академије у Источном Сарајеву који, осим студената из БиХ, похађају и студенти из Србије, Црне Горе, Македоније и Хрватске.

Хор је наступао на скоро свим свјетским такмичењима духовне музике и доносио бројне награде.

Овогодишњи концерт састојао се из два дијела. У првом дијелу хор је извео духовну православну музику, а у другом етно и традиционалне пјесме.

Гости вечери били су хор и оркестар Школе за основно музичко образовање у Источном Сарајеву којим диригује Јована Марић, те студент четврте године Музичке академије у Источном Сарајеву, смјер хармоника, Александар Николић, који је стипендиста Просвјете.

Осим бројне публике и свештенства Српске православне цркве, концерту су присуствовали шеф Мисије ОЕБС у БиХ Џонатан Мур, предсједник Јеврејске заједнице у БиХ Јакоб Финци и потпредсједник ФБиХ Милан Дуновић.

Након концерта за присутне је приређен свечани коктел.

Извор: СРНА