latinica  ћирилица
20/04/2017 |  07:19 ⇒ 20:29 | Аутор: РТРС

Није било већине за хитну, сет Закона о акцизама иде у скраћену процедуру (ВИДЕО)

На сједници Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ нису усвојени закони о измјенама и допунама Закона о акцизама у БиХ по хитном поступку. Закони се неће разматрати по хитној већ иду у скраћену процедуру. Наиме, 19 посланика било је за хитну, 19 против, а два суздржана.
Представнички дом ПС БиХ - Фото: РТРС
Представнички дом ПС БиХФото: РТРС

18.12... Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ дао је данас сагласност за ратификацију Споразума између Савјета министара БиХ и руске Владе о клириншком дугу Русије према БиХ од 125.157.834 долара.

Споразумом између Савјета министара БиХ и Владе Руске Федерације регулишу се обавезе бившег СССР-а по обрачунима у вези са робним прометом између бившег СССР-а и бивше СФРЈ.

Министар финансија и трезора БиХ Вјекослав Беванда и замјеник министра финансија Руске Федерације Сергеј Сторчак потписали су 21. марта у Москви Споразум о регулисању обавеза бившег СССР према БиХ према којем ће БиХ бити исплаћена 125.157.834 долара.

Раније је договорено да ће средства бити распоређена тако што ће Федерација БиХ добити 58 одсто или 72.591.543 долара, Република Српска 29 одсто или 36.295.771 долар, институције БиХ 10 одсто или 12.515.783 долара и Брчко дистрикт три одсто или 3.754.735 долара.

БиХ је једина земља бивше СФРЈ којој ће дуг бити исплаћен у готовини, а не у роби, како је то урађено у другим земљама регије, и једина је земља бивше СФРЈ којој још није исплаћен такозвани клириншки дуг.

У другом читању посланици су усвојили Приједлог закона о измјени Закона о порезу на додату вриједност, којим се овај закон усклађује са Законом о царинској политици у БиХ у дијелу који се односи на ослобађање од плаћања увозних дажбина при увозу робе у царинско подручје БиХ.

Према Приједлогу закона о измјени закона о ПДВ-у, који је Савјет министара БиХ утврдио на приједлог Управног одбора Управе за индиректно опорезивање /УИО/, плаћања ПДВ-а у износу од 17 одсто била би ослобођена роба која је ослобођена плаћања царине.

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ усвојио је по хитној процедури Приједлог закона о измјени и допунама Закона о заштити добробити животиња, који је у парламентарну процедуру упутио посланик ХДЗ БиХ Предраг Кожул.

Усвојеном измјеном и допунама одгађа се до 2028. године примјена законске одредбе о забрани узгоја животиња ради добијања крзна која треба да ступи на снагу 2018. и у закон додаје забрана стављања на тржиште, увоз или извоз крзна паса и мачака или производа који садрже ово крзно, чиме се у законодавству БиХ примјењују уредбе ЕУ.

Уставноправној комисији Представничког дома враћен је на поновно давање мишљења Приједлог закона о допуни Закона о управи предлагача СББ Дамира Арнаута, којим се предвиђа новчано кажњавање износом од 150 до 500 КМ органа управе који не поступе по захтјеву Парламентарне скупштине БиХ, укључујући одговоре на питања посланика и делегата.

Посланици су прихватили више извјештаја међу којима Извјештај Централне изборне комисије БиХ о провођењу локалних избора 2016. године те Извјештај о раду Агенције за превенцију корупције и координацију борбе против корупције за прошлу годину.

Наредна сједница Представничког дома заказана је за 10. мај.

17.45... Предсједник Централне изборне комисије  БиХ Ирена Хаџиабдић представила је посланицима у Представничком дому Парламенатрне скупштине БиХ Извјештај о спровођењу локалних избора 2016. године и истакла да Комисија већ ради на припреми за опште изборе 2018. године.
"У извјештају се указује на проблеме уочене на локалним изборима 2016. године и на којима се интензивно ради како бисмо се боље припремили за опште изборе 2018", рекла је Хаџиабдићева.

Она је истакла да је ријеч о двије врсте недостатака - неажурности бирачког списка и злоупотреби личних докумената код гласања из иностранства.

Према њеним ријечима, у изборном процесу било је више од 320 жалби, али је Апелационо одјељење Суда БиХ потврдило 99 одсто одлука ЦИК-а БиХ.

Представнички дом је без дискусије закључио расправу о преосталим тачкама дневног реда, а до краја сједнице преостало је да посланици гласају о њима.

16.45... Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић изјавила је данас да упућивање законских приједлога чије усвајање представља услов за наставак кредитног аранжмана са ММФ-ом у скраћену парламентарну процедуру представља удар на БиХ, Републику Српску и Федерацију БиХ.
"Ово што се догодило на сједници Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ представља удар на БиХ, оба ентитета и сва три конститутивна народа. Ако ова одлука није донесена није у питању само аранжман са ММФ-ом у вези са другом траншом кредита, већ и знак осталим монетарним организацијама да на исти начин наступе према БиХ", рекла је Мајкићева новинарима.

15.00... Посланик СДП БиХ у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Саша Магазиновић сматра да је одбијањем хитне процедуре за сет закона о акцизама и банкарству парламент још једном одбио да поклекне пред притисцима и одобри поскупљење горива од 10 КМ по резервоару.

14.45... Закони су упућени у скраћену парламентарну процедуру, што значи да ће предложени закони проћи комисијску фазу у којој је могуће предлагање амандмана, али су рокови за њихово разматрање скраћени у односу на редовну процедуру.

Савјет министара БиХ утврдио је сет закона о акцизама и банкарству на ванредној телефонској сједници 6. априла, након чега су они по хитној процедури усвојени 7. априла у Дому народа.

Ријеч је о Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о акцизама у БиХ, Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о уплатама на јединствени рачун и расподјели прихода, Приједлогу закона о измјени Закона о систему индиректног опорезивања у БиХ, те Приједлогу закона о осигурању депозита у банкама БиХ.

Измјенама Закона о акцизама у БиХ, акцизе за гориво повећавају се за 15 фенинга по литру, док се измјенама и допунама Закона о систему индиректног опорезивања и Закона о уплатама на јединствени рачун и расподјели прихода прописује да се приходи од повећаних акциза издвајају на намјенски подрачун за изградњу путева и ауто-путева.

Приједлогом закона о осигурању депозита у банкама БиХ предвиђа се могућност приступа реструктурисању банака и формирања фонда за реструктурисање.

Према тексту предложеног закона, Агенција за осигурање депозита БиХ отвара рачун фонда за осигурање депозита у Централној банци БиХ на који се депонују премије банака чланица.

Одредбама предложеног закона предвиђа се формирање контролног тијела које ће добити овлаштења да интервенише у ситуацијама кад нека банка пропадне или у неким другим ситуацијама кад је потребно интервенисати.

Законом је прописано да се начин праћења банака чланица врши у складу са стандардима квалитета који својом одлуком прописује Управни одбор Агенције.

14.46... Предсједавајући Клуба посланика СДС-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Александра Пандуревић најавила је да ће бити упућена апелација Уставном суду БиХ уколико буду усвојене измјене и допуне Закона о акцизама у БиХ.

Она је навела да министри из Републике Српске у Савјету министара БиХ нису гласали за хитност процедуре, а без њиховог гласа, како каже, таква одлука није могла бити донесена.

Предсједавајући Клуба посланика ХДЗ-а БиХ у Представничком дому Никола Ловриновић рекао је да је ХДЗ-у јасно да закони, попут закона о акцизама, морају да буду донесени.

Коментаришући приједлоге закључака посланика СДА Шемсудина Мехмедовића и Садика Ахметовића, Ловриновић је рекао да једно од рјешења може да буде да Дом задужи Савјет министара БиХ да му у року од пола године достави информацију о резултатима примјене ових закона.

Мирсад Исаковић из СББ-а сматра да је потребан хитни поступак код усвајања овог закона, а Салко Соколовић из СДА је рекао да је против хитне процедуре.

Предсједавајући Клуба посланика Демократског фронта Дамир Бећировић затражио је да се гласање о овој тачки дневног реда обави прозивањем сваког посланика појединачно.

Расправа о овој тачки дневног реда је окончана, а на захтјев Клуба посланика СББ-а дата је пауза, након које ће се приступити гласању.

13.29... У оквиру расправе о захтјеву Савјета министара БиХ за разматрање приједлога закона о измјенама и допунама Закона о акцизама у БиХ по хитном поступку, посланици у Представничком дому Парламентарне скупштине највише су расправљали о закључцима које су предложили посланици СДА Шемсудин Мехмедовић и Садик Ахметовић.

Мехмедовић, који је са Ахметовићем и још три члан СДА иступио из клуба те странке у овом дому, рекао је да ће Садик Ахметовић и он гласати за сет закона о акцизама уколико буде усвојен сет закључака које су предложили њих двојица.

Замјеник предсједавајућег Представничког дома Младен Босић из СДС-а указао је да је у закључцима Ахметовића и Мехмедовића много преноса надлежности, јер Представнички дом треба да усваја нешто што је у надлежности ентитета.

Његова страначка колегиница и предсједавајућа Клуба СДС-а у Представничком дому Александра Пандуревић истакла је да ентитетске владе немају никакве обавезе да проведу предложене закључке, а да Влада Републике Српске неће дозволити да јој то одређује парламент БиХ.

Посланик НДП-а Момчило Новаковић сматра да је неке од захтјева које су навели Мехмедовић и Ахметовић немогуће провести, односно њихово усвајање не гарантује и њихову реализацију.

Сличног става је и Саша Магазиновић из СДП-а БиХ, који сматра да су закључци дијелом апсолутно непроводиви, дијелом незаконити, а дијелом промашили мјесто на које се односе.

Дамир Арнаут из СББ-а рекао је да су закључци "мртво слово на папиру".

Ахметовић и Мехмедовић својим закључцима траже да након усвајања Приједлога закона о измјенама и допунама Закона о акцизама у БиХ не дође до повећања малопродајне цијене нафте све док се цијена на берзи драстичније не повећа /минимално 20 одсто/.

Ако дође до већег повећања цијена нафте на берзи, Агенција за заштиту потрошача, заједно са владама, контролисаће формирање цијена нафте у малопродаји да не би дошло до повећања цијена основних производа потребних за живот људи у БиХ.

Они траже да разлика цијене од повећане акцизе /10 плус пет фенинга/ оптерећене ПДВ-ом, што износи 2,6 фенинга, треба бити усмјерена искључиво за подстицај пољопривреди /плави дизел/, за шта се задужују ентитетска министарства пољопривреде, затим да закон о подстицању пољопривреде у Федерацији БиХ буде усвојен у року од 90 дана, те да буде покренута реформа јавне управе и да се обезбиједе уштеде неопходне за буџетску избалансираност.

У закључцима се наводи да треба предложити акциони план за финансијску одрживост и економску стабилност буџета свих нивоа, без захватања кредита ММФ-а, у року од 60 дана, као и да треба ангажовати домаће и свјетске стручњаке да се у року од шест мјесеци уради стратегија развоја БиХ која би била усвојена у Парламентарној скупштини БиХ и ентитетским парламентима, без значајног задуживања, а користећи постојеће ресурсе БиХ.

Измјенама Закона о акцизама у БиХ акцизе за гориво повећавају се за 15 фенинга по литру.

12.07... Посланици СНСД-а присуствују наставку данашње сједнице Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, након што је усвојен дневни ред, на којем се налази и захтјев Савјета министара БиХ да по хитном постпуку буду разматрана четири законска приједлога чије је усвајање услов за наставак кредитиног аранжмана са ММФ-ом.

11.56... Посланик НДП-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Момчило Новаковић рекао је да од данас прекида сваку посланичку комуникацију са послаником СББ-а Дамиром Арнаутом, те да људске до сада готово да није ни било.

Новаковић је ово рекао у оквиру расправе о дневном реду данашње сједнице Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, након што је Арнаут њега и друге парламентарце који су чланови Комисије за саобраћај и комуникације оптужио да се залажу да возила под пратњом имају предност над возилима хитне помоћи и ватрогасних служби.

Арнаут је затражио да у дневни ред данашње сједнице Представничког дома буде уврштен његов Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима БиХ, којим се укида право првенства возилима под пратњом у односу на возила хитне помоћи и ватрогасаца.

Арнаут је оптужбе упутио и на рачун других чланова Комисије Младена Босића, Сташе Кошарца, Николе Ловриновића и Шемсудина Мехмедовића који су на јучерашњој сједници Комисије гласали за закључак да се изјашњавање о Арнаутовом приједлогу одгоди док Комисија не добије писани став Савјета министара БиХ.

Босић, Новаковић, Ловриновић и Мехмедовић осудили су Арнаутов иступ истакавши да је ријеч о његовој самопромоцији.

Посланици су прихватили приједлог Колегијума Представничког дома да Савјет министара БиХ до наредне сједнице Дома достави информацију о посљедицама кризе у вези са хрватским "Агрокором" на економију БиХ.

Претходно је посланик СДП-а БиХ Денис Бећировић тражио да ово буде уврштено као посебна тачка на дневни ред данашње сједнице.

Након што је усвојен дневни ред данашње сједнице дата је пауза.

11.13... Министар цивилних послова БиХ Адил Османовић рекао је да ће се радноправна и социјална питања заштите права грађана БиХ који су до 1995. године радили у Хрватској наћи на дневном реду наредне заједничке сједнице Савјета министара БиХ и хрватске Владе.

Одговарајући на посланичко питање Борислава Бојића из СДС-а на сједници Представничког дома, Османовић је рекао да је ту тему ресорно министарство већ предложило и да је приједлог уврштен међу приоритете за расправу на заједничкој сједници која би требало да буде одржана средином године.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић рекао је да су преговори о пријему БиХ у Свјетску трговинску организацију /СТО/ у завршној фази.

Одговарајући на питање посланика Менсуре Бегановић из ДФ-а о томе докле се дошло у вези са пријемом БиХ у СТО, Шаровић је рекао да још има одређених спорних питања и услова, попут захтјева неких чланица СТО, међу којима су Украјина, Руска Федерација, САД, за потпуно отварање тржишта БиХ, као и неких питања из области законодавства, те безбједности хране.

10.18... Почетку сједнице не присуствују посланици из СНСД-а.

На сједници се није појавио Сефер Демировић, посланик СДА из Бановића, чиме је додатно отежано обезбјеђивање већине од 22 посланика за усвајање закона.

Подсјећамо, протеклих дана у СДА су вођени разговори са тзв. одметнутим посланицима ове партије, како би се обезбиједила подршка поменутим законима.

Извор: РТРС/СРНА