latinica  ћирилица
19/04/2017 |  19:45 ⇒ 20:37 | Аутор: РТРС

Продаја РЖР Љубија не угрожава коалицију СНСД и ДНС (ВИДЕО)

Понуда израелског купца да за акције Рудника Љубија плати 93 милиона КМ, у односу на 63 милиона КМ понуде Арселор Митала, разлика је коју је немогуће игнорисати, поручио је предсједник Српске Милорад Додик. Синдикат и руководство Митала апелују на надлежне да размисле прије коначне одлуке.
Рудник Љубија - Фото: Screenshot
Рудник ЉубијаФото: Screenshot

Да ли ће љубијски рудници отићи у руке израелске компаније одлучиваће Народна скупштина. Предсједник Српске Милорад Додик истиче да је понуда Израелаца од 93 милиона марака далеко повољнија за Српску.

- Имамо доста отворених проблема са Миталом. И Митал јесте да тамо запошљава велики број радника, али ова понуда која је дошла, мора да се зна, да је дата гаранција да ће се задржати постојећи број радника. Дата је гаранција и да ће се запослити додатних 400 радника - рекао је Додик.

Министар енергетике и рударства Петар Ђокић подсјећа да су рудник Арселор Митал формирали компанија Митал са 51 одсто акција и РЖР Љубија са 49 одсто, чије акције Влада Српске и продаје. Ништа се неће промијенити, јер основни уговор из 2004. године остаје на снази, категоричан је Ђокић.

- Нови купац и власник акција, ако уопште постане и ако га НСРС потврди ће заједно са Миталом морати да се договори како ће заједно наставити даље пословање - навео је министар Ђокић.

Опречни ставови због одлуке о продаји љубијских рудника неће угрозити опстанак владајуће коалиције - став је лидера ДНС-а, Марка Павића.

- Да будем јасан и много пута до сада сам био јасан – ДНС неће подржати продају и коалиција тим уопште није угрожена - навео је Павић.

Посљедице ове одлуке могу да се одразе на Арселор Митал, град Приједор, али и цјелокупну привреду Српске и БиХ – поручено је из ове компаније.

Младен Јелача, директор Арселор Митал Приједор, каже да је "ово дио интегралне производње у којем учествује, не само Приједор и рудник у Приједору, ту учествује и жељезара у Зеници, између нас су двије велике компаније, то су жељезнице. Оваква одлука има далекосежне посљедице по све оне које сам споменуо".

Одлуку Владе о продаји акција у Руднику жељезне руде Љубија Народна скупштина разматраће 25. априла.