latinica  ћирилица
19/04/2017 |  19:44 ⇒ 20/04/2017 | 07:23 | Аутор: РТРС

РТРС растао заједно са Републиком Српском (ВИДЕО)

Двадесетпет година ту смо када је добро, а и када је мање добро. Четврт вијека тешко је сабрати у једну причу.
Историјат РТРС-а - Фото: РТРС
Историјат РТРС-аФото: РТРС

Са скромном техником у скученом простору и без новца, на расходованим машинама, четири аматерске камере и цијелом Крајином испред екрана, мали број ентузијаста почео је причу о Радио-телевизији Републике Српске. У суровим условима рата сваки дневник, а највише први, био је прави новинарско-технички подвиг.

- Ја сам једноставно почео да припремам ту емисију, нисмо знали ни како се зове, ни шта ће бити, нити кад ће се емитовати. Термин је био послијеподне, вријеме је почетка рата, струје није било довољно. Имали смо 2-3 писаће машине и пар столова - каже Драган Стегић, први уредник и водитељ Дневника.

У вријеме историјских превирања, са идејом српског народа о сопственој Републици рађала се и идеја о стварању њеног јавног медијског сервиса. Није само било тешко новинарима пред камерама. Стрепили су и они иза ње, настојећи да у тешким условима испуне готово немогуће.

- Све је функционисало, али то је било врло скромних техничких могућности. Биле су то машине склоне кварењу - прича Милка Рашевић, реализатор информативног програма.

А након што је Дневник стасао, расле су и друге емисије. Временом су многе од њих доживјеле ново рухо, али је идеја њихових покретача остала иста – ући у сваки дом у Српској.

- Бањалучка панорама је друга емисија по старости, послије Дневника. Ми смо већ у августу имали конкурс за пријем младих новинара. Прилоге је и тада диктирао живот - истакла је Светлана Пезер Шукало, прва уредница емисије Бањалучка панорама.

- Негдје пред крај 1992. године рекли су да планирам емисију из области пољопривреде - присјећа се Милан Ракић, први уредник емисије Сноп.

Посљедњег дана 1993. године, Телевизија Бањалука и Канал С ујединили су се у Српску радио-телевизију. 13. јула, умјесто два дневника - из Бањалуке у 19 часова и Пала у 20.30 часова - реализован је први заједнички Дневник.

У стварање идеје која се од 1999. године зове Радио-телевизија Републике Српске многи су уткали живот. У годинама након рата, са техничким условима расли су и изазови. Требало је бити уз грађане и у најтежим тренуцима. Све то и даље у условима који нису прилагођеним савременој телевизији.

Најзад, Радио и Телевизија Републике Српске 30. априла 2010. године свечано усељавају у дом површине 6.000 квадратних метара. Од септембра 2012. године, уз почетак производње програма из савремене зграде Телевизија пише нову страницу историје. Са новим условима и све већи изазови – највећи у мају 2014. године.

Све то пратио је и наш Радио, који је ове године обиљежио пет деценија постојања. Уз портал и Сектор мултимедије, постали смо доступни на свим континентима. И не само то, током 25 година настао је и наш други канал – РТРС ПЛУС, пуштен дигитални сигнал и отворен најмодернији студио у региону. Заједно смо четврт вијека писали историју. Бићемо ту и даље – вјерни вама!