latinica  ћирилица
19/04/2017 |  18:53 ⇒ 20/04/2017 | 09:04 | Аутор: РТРС

Обиљежавање Дана Војске Српске убудуће мимо касарни Оружаних снага БиХ (ВИДЕО)

Дан Војске Републике Српске убудуће ће бити обиљежаван одвојено од касарни и протокола Оружаних снага БиХ, рекао је предсједник Милорад Додик.
Војска Републике Српске - Фото: РТРС
Војска Републике СрпскеФото: РТРС

Након притисака да се предсједник не обрати припадницима Трећег пјешадијског Република Српска пука- 12. маја, министарка одбране, Марина Пендеш, одобрила је и протокол, и финансијски план за обиљежавање.

Још један покушај да се кроз заједничке институције оспори Република Српска и изазове нова криза у БиХ је пропао. Обиљежавање Дана Војске Републике Српске више неће зависити од воље било кога у Оружаним снагама, рекао је предсједник Српске. Формиран је тим који ће радити на томе да већ овог 12. маја Дан Војске Српске буде прослављен мимо касарни Оружаних снага.

- Покушаћемо да одвојимо обиљежавање Дана ВРС и да то буде мимо касарне а они тамо нек обиљежавају шта хоће. Очигледно да Оружане снаге све више нису Оружане снаге свих и покушавају да се поставе другачије. Те игре шта је дозвољено то су игре за њих, за нас то не може да буде, поручио је предсједник Српске.

Захтјев Предсједништву БиХ са адресе Министарства одбране да се изјасни о обраћању предсједника Српске на прослави 3. пјешадијског Република Српска пука, није усаглашен у Министарству, каже замјеник министра, Борис Јеринић. И то, додаје, није први пут.

- Константно је вршење опструкције, тј политизација свега што долази из Републике Српске, али ја сам сигуран да заједничким напорима превазилазимо одређене нападе и политичке притиске, нагласио је Јеринић.

Предсједник Српске одувијек се обраћао на обиљежавању Дана Војске Републике Српске и 3. пјешадијског Република Српска пука и због тога није јасно одакле је потекла идеја да се то овог пута спријечи, каже српски члан Предсједништва БиХ, Младен Иванић. Да напади испод жита, из Федерације, нису ријетки, и он потврђује.

- Ја имам рјешења, у случају да се настави са оваквим инсистирањем, али бесмислено је изазивати кризе на овакав начин, нагласио је Иванић.

Српски представници у заједничким институцијама, каже потпредсједник Народне скупштине, никада другим народима нису оспоравали да баштине своје националне вриједности. Јединство се, каже Ненад Стевандић, и овај пут показало као најбољи начин дјеловања.

- Када српски представници мисле и раде заједнички, не може ништа лоше да се деси, као што је био случај са 9. јануаром, поручио је Стевандић.

Како је уопште поново дошло до разједињеног дјеловања из Министарства одбране БиХ, иако постоји обавеза да ово министарство јединствену одлуку донесе у саставу – министар и два замјеника – није јасно, јер српски замјеник, како нам је потврдио, за захтјев према Предсједништву није знао. Ко је и зашто желио да спријечи да предсједник Српске говори пред српским војницима, нисмо сазнали ни од министарке Марине Пендеш, која се није јављала на телефон.