latinica  ћирилица
19/04/2017 |  18:47 ⇒ 19:31 | Аутор: РТРС

Логистичка подршка одреду Ел муџахедин

Свједок Тужилаштва БиХ Младен Сепи, бивши командант за логистику у 35. дивизији, потврдио је на суђењу команданту Трећег корпуса тзв. Армије БиХ Сакибу Махмуљину за злочине над заробљеним српским цивилима и војницима на подручју Завидовића и Возуће 1995. године да је одред Ел муџахедин током борбених операција имао логистичку подршку.
Махмуљин - суђење - Фото: РТРС
Махмуљин - суђењеФото: РТРС

Сепи је, како преноси БИРН, рекао да му је познато да је одред Ел муџахедин учествовао у три борбене операције на Возући и да је једна од њих "Фарз", која је, како је рекао, била највећа у зони одговорности 35. дивизије због учешћа свих јединица Трећег корпуса.

Оптужница терети Махмуљина да као командант Трећег корпуса у чијем је саставу дјеловао и одред Ел муџахедин, ништа није предузео да спријечи злочин припадника овог одреда над ратним заробљеницима и српским цивилима током војне акције на ширем подручју Завидовића и Возуће током 1995. године.

Сепи је посвједочио да је Ел муџахедин имао логистичку подршку из Трећег корпуса преко 35. дивизије, али се сложио са оптуженим Махмуљином да је ријеч само о неким видовима логистичког обезбјеђења.

- Ел муџахедин је војска за себе бар што се тиче логистичког обезбјеђења. Увијек су они долазили по своје потребе за разлику од других јединица којима смо ми достављали - рекао је Сепи.

Према свједоку, тзв. Армија БиХ имала је проблема са материјално-техничким средствима, односно није била снабдјевена на одговарајући начин, док је одред Ел Муџахедин, како је навео, имао други извор логистичке подршке, а били су обезбијеђени и финансијски.

- Имали су они цјеновник од оснивача те јединице из арапских земаља. Једна заробљена пушка вриједи толико - додао је свједок.

Сепи је појаснио да се логор Ел муџахедина налазио 13 километара од Завидовића према Каменици, а истурено командно мјесто Трећег корпуса било је на локалитету Луке, четири километра од логора.

На питање да ли му је познато да је током операције "Фарз" било заробљеника, свједок је рекао да му је било непознато у актуелном периоду, али да је касније чуо по чаршијским кулоарима.

- Од војника се чуло. Чуло се да је заробљен одређен број Срба. Да су се предали 328. јединици, али су се појавили муџахедини и покупили их и одвели - рекао је свједок.

Наставак суђења заказан је за 10. мај.

Извор: СРНА