latinica  ћирилица
19/04/2017 |  18:21 ⇒ 19:34 | Аутор: РТРС

Дутерте шокирао: Цивили, убијајте екстремисте, скупо ми је да их храним!

Предсједник Филипина Родриго Дутерте понудио је награду за хватање муслиманских екстремиста који стоје иза осујећеног напада.
Родриго Дутерте - Фото: ТАНЈУГ
Родриго ДутертеФото: ТАНЈУГ

Он је истакао да разматра могућност наоружавања цивила како би помогли влади у борби против терориста и осумњичених наркодилера које "више жели мртве него живе".

Дутерте је, током посјете централној провинцији Бохол, рекао и да је наложио морнарици да бомбардује екстремисте који долазе бродовима у потрази за особама које ће киднаповати, преноси АП.

"Охрабрујем и цивиле да убијају, јер такве (екстремисте) желимо мртве или живе и за то нудимо награду, али их ја више желим мртве јер би, ако остану живи, морао да их храним... а то је прилично скупо", истакао је филипински предсједник.

Он нуди награду од милион пезоса, односно 20.000 долара, за информацију која би војсци или полицији омогућила да ухвате екстремисте одбјегле послије осујећеног прошлонедјељног напада на централном филипинском острву.

Упитан шта би могле бити специфичне мете екстремиста, Дутерте је рекао да они можда планирају да прекину дводневни састанак Асоцијације земаља Југоисточне Азије, који је данас почео на туристичком острву у Бохолу, Панглао, а то би, упозорио је, "свима донијело катастрофу".

Дутерте је обишао неколико области у Бохолу и закључио да је та провинција безбједна, истакавши да "Филипини имају више него довољно војске за борбу, ако треба, и током цијеле једне године".

Филипински предсједник је упозорио екстремисте да ће их влада сада гонити, између осталог и путем сателита, како би спријечили њихов долазак са јужног острва.

Дутерте је Бохол посјетио недјељу дана након што су се филипинске трупе, уз подршку ваздушних напада, тамо бориле против бораца Абу Сајафа, усмртивши четворицу екстремиста, тројицу војника, једног полицајца и два мјештанина, док трупе и даље гоне неколико екстремиста који су побјегли.

Војни званичници наводе да су екстремисти допутовали издалека, из својих база у џунглама у јужној провинцији Сулу, како би киднаповали људе ради откупа и изводили бомбашке нападе први пут у Бохолу, популарној туристичкој дестинацији с бијелим пјешчаним плажама, водопадима, пећинама и бујном вегетацијом.

Извор: ТАНЈУГ