latinica  ћирилица
19/04/2017 |  08:31 ⇒ 15:38 | Аутор: РТРС

Вучић о "Агрокору": Србија неће дозволити да домаће компаније претрпе штету

Премијер Србије Александар Вучић поручио је данас да Србија неће допустити да домаће компаније претрпе штету због хрватског концерна "Агрокор".
Агрокор (Фото: progressive.com.hr) -
Агрокор (Фото: progressive.com.hr)

На почетку састанка са ресорним министрима Србије, Словеније, Црне Горе и БиХ, Вучић је рекао да је Србија на основу мјера које је Влада доносила обавила увид у финансијске трансакције предузећа која послују у систему "Агрокора" у Србији.

"Тамо где има неисплаћених 20, 30, 40 милиона евра, нећемо допустити да се то прелива на штету домаћих компанија. То је једино што је могуће", рекао је Вучић.

Говорећи о евентуалним могућностима и начинима да се заштите домаће фирме, Вучић је навео да Влада Србије може да иде на одређене привремене мјере пред Привредним судом.

"Што се тиче `Меркатора С`, имамо директан финансијски уговор са словеначким `Меркатором`, а не са `Агрокором` и то нам даје неку врсту независности од `Агрокора`, али у крајњој линији у истој смо ситуацији", рекао је Вучић.

Након кратког обраћања Вучића новинарима састанак је настављен иза затворених врата, а по завршетку јавност ће о детаљима бити обавијештена саопштењем.

Циљ састанка, који је почео у подне, јесте да се види шта је свака држава појединачно урадила, те да се виде могућности за заједничко дјеловање.

"Агрокор" је у Србији власник "Меркатора С", "Дијаманта", "Фрикома", "МГ Мивеле", Кикиндског млина и "Нове слоге". Те фирме запошљавају 11.000 радника. "Конзум" само у БиХ има 1.300 коопераната - добављача, којима се дугује 317 милиона КМ од којих су више од половине домаћи добављачи.

Састанак се одржава у згради Владе Србије, послије чега ће бити објављено заједничко саопштење.

Извор: СРНА/ Агенције