latinica  ћирилица
18/04/2017 |  13:02 | Аутор: РТРС

Подгорица: Ново окупљање мајки сутра испред Скупштине

Мајке кориснице накнада за троје и више дјеце окупиће се сутра испред зграде Скупштине Црне Горе у Подгорици, гдје ће дочекати одлуку Уставног суда о оцјени уставности закона којим су оствариле право на то примање.
Протест мајки из Црне Горе испред зграде Владе - Фото: ТАНЈУГ
Протест мајки из Црне Горе испред зграде ВладеФото: ТАНЈУГ

Окупљање је најављено за 13.00 часова.

"Позивамо сваког грађанина Црне Горе. Треба да дођу, да помогну мајкама да стану у одбрану онога што траже од 2. марта", рекла је члан Координационог одбора ових корисница Жељка Савковић на конференцији за новинаре.

Она је подсјетила да Уставни суд сутра доноси одлуку о уставности измјена и допуна Закона о социјалној и дјечијој заштити, додавши да ће даљи потези корисница накнада зависити од судске одлуке.

Савковићева је нагласила да више не позива на мир и достојанство, "јер су мир и достојанство нама угрожени оног момента када смо доведене у ситуацију у којој се сада налазимо".

Она је подсјетила да мајке траже да се поништи измјена Закона о социјалној и дјечијој заштити, којом су им надокнаде по основу рођења троје и више дјеце смањене са 336 евра на 264 и са 192 на 144 евра.

Мајке троје и више дјеце су почеле протесте 2. марта, те су након 25 дана проведених испред Скупштине Црне Горе и 11 дана штрајка глађу прекинуле протесте. Протестовале су и 12. априла.

Извор: Срна