latinica  ћирилица
18/04/2017 |  09:15 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

Дрвопрерађивачи одржали протест, упутили листу захтјева (ФОТО/ВИДЕО)

Данас су протестовали дрвопрерађивачи Романијске регије. Свој глас дигли су против, како су рекли, вишегодишњег криминала и рекета у Шумама Српске.
Соколац - протест дрвопрерађивача - Фото: РТРС
Соколац - протест дрвопрерађивачаФото: РТРС

Иако су камионима блокирали Соколац, протести су протекли мирно-а своје захтјеве послали су на адресе предсједника и премијерке Српске, министарствима индустрије и пољопривреде и шумарства, те директору "Шума Српске", који је данас рекао да ће в.д. директора Шумског газдинства „Романија“ бити Јован Голијан.

Приликом расподјеле шумских дрвних сортимената приоритет дати дрвопрерађивачима са подручја сарајевско-романијске и горњодринске регије одакле сортименти и потичу – основни је захтјев дрвопрерађивача из Сокоца којима су се данас придружили и представници из других општина.

"Да се прво снабдију дрвопрерађивачи са сарајевско-романијске регије, па онда вишак сировине нека иде и за Зворник и за Бијељину, друго ја сам добио тај податак, нека ме неко демантује, 87 хиљада кубика је извезено", рекао је дрвопрерађивач из Хан Пијеска Радојица Максимовић.

Зато се тражи и да се одмах раскину уговори о испоруци предузећима која се баве продајом и извозом, а један од захтјева је и да се стави ван снаге садашњи Правилник који дефинише расподјелу сировине. Са скупа је поручено да више од 20 година постоји проблем сиромашења овог краја.

"Наш ресурс, шума је кичма одржавања становништва овдје, значи та шумска газдинства су морала да поведу рачуна о валоризацији вриједности тих дрва, а не да извозе онако у сировом стању", истакао је предсједник Савеза удружења дрвопрерађивача сарајевско-романијске и горњодринске регије Бране Витомир.

И док дрвопрерађивачи траже да се утврди одговорност руководства Шума Српске због хаотичног стања у дрвној индустрији на ове двије регије, из овог предузећа одговорност одбацују. Извоз трупаца прошле године био је искључиво под ингеренцијом директора газдинстава и ту руководство није могло било шта спријечити, каже директор Шума Ристо Марић. Додаје да је при расподјели поступано у складу са Правилником и критеријумима, те да је дошло до поремећаја на свјетском тржишту са потражњом и да је немогуће у овом времену задовољити све потребе свих који се баве овом производњом.

"Што се тиче одговорности менаџмента ми смо поступили по критеријумима тако да ми, ако имамо икакву одговорност, онда је то одговорност према Влади РС која је донијела одлуку и прописала правила расподјеле". изјавио је директор "Шума Републике Српске" Ристо Марић.

Рок за испуњавање захтјева је три дана. У супротном, како је речено на протесту који је обезбјеђивао велики број припадника МУП-а, предузеће се одлучне и радикалне законом прописане мјере. А иако су се од ње ограђивали, цијела прича имала је и своју политичку примјесу. Протест дрвопрерађивача подржао је и дио чланова СНСД-а незадовољних политиком актуелног предсједника општинског одбора Мирка Чоловића.

"Ми се овдје, између осталог, боримо да скинемо Чоловића и да се распусти општински одбор СНСД-а, ја се надам да ћемо имати пуну подршку предсједника. Предсједник је разуман човјек, он ће нама дати подршку", каже представник нездовољних чланова СНСД-а Милан Јоловић.

И док Јоловић најављује скори разговор са Милорадом Додиком и покушај да се нађе рјешење за проблеме дрвопрерађивача, Мирко Чоловић данас није желио давати изјаве. Каже, о свему ће се огласити наредних дана. Подсјећамо, први протести одржани су 13-ог априла против избора Рајка Булајића за директора газдинства Романија. Булајић је повукао кандидатуру, а дрвопрерађивачи су истакли да се противе његовом избору чак и на мјесто техничког директора о чему се такође шушка.

Соколац - протест дрвопрерађивача
Фото: РТРС

Соколац - протест дрвопрерађивача
Фото: РТРС

Соколац - протест дрвопрерађивача
Фото: РТРС

Соколац - протест дрвопрерађивача
Фото: РТРС

Соколац - протест дрвопрерађивача
Фото: РТРС

Соколац - протест дрвопрерађивача
Фото: РТРС

Соколац - протест дрвопрерађивача
Фото: РТРС