latinica  ћирилица
17/04/2017 |  16:51 ⇒ 17:46 | Аутор: РТРС

У Семберији сјетва обављена на око 80 одсто површина (ВИДЕО)

Метеоролози упозоравају да би наредних дана могло доћи до пада температуре и појаве мраза, што би могло утицати на усјеве и воће.
Прољећна сјетва - Фото: РТРС
Прољећна сјетваФото: РТРС

Агрономи савјетују пољопривредницима да примијене мјере заштите да би смањили могућу штету.

Од 30.865 хектара ораница, колико би требало да буде засијано овог прољећа, у Семберији је сјетва обављена на око 80 одсто површина. Највеће површине биће под кукурузом, индустријским и крмним биљем, поврћем , сојом , сунцокретом и дуваном. Сјетва би требало да буде обављена на 400 хектара више, у односу на прошлу годину.

Семберски пољопривредници искористили су лијепо вријеме и почели сјетву прије оптималног рока. У земљишту је било довољно влаге па су обавили квалитетну припрему ораница.

"Сијем око 150 дунума земље, око 100 дунума сам већ припремио. На овом подручју мало љућа земља и користим сјемена из ранијих сорти", каже пољопривредник Петар Драгојловић.

Добит, кажу, зависи од приноса, али и од улагања.

"Сјемена су овог прољећа да не кажем јефтинија односно у тој цијени и ђубриво репроматеријал није скупљи у односу на прошле године", рекао је пољопривредник Мирослав Васић.

Будући да је гориво највећа ставка у буџету, пољопривредницима ће добро доћи 100 литара регресираног дизел горива по хектару, које је 60 пфенига јефтиније од оног у малопродаји.

Сјетва је у пуном јеку и на Пољопривредном добру Семберија. Од планираних 1 100 хектара, већ је засијано око 400. Повећали су површине под сјеменским сунцокретом и силажним кукурузом.

Ранија сјетва има своје предности - боље се искористе резерве влаге у дубљем слоју земљишта и прођу фазе свилања и класања прије суше и високих температура, али има и недостатке.

"Уколико би дошло до великог захлађења онда кукуруз је биљка која воли топлоту тако да је осјетљив на пад температура и уколико би било неких јутарњих мразева, а надам се да неће, може да смета изниклим усјевима", истакла је Радмила Нешковић из Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди.

Пољопривредници ових дана преузимају регресирано дизел гориво да би окончали сјетву. Из ресорног градског одјељења посдјећају ратаре да је 15.мај крајњи рок да у АПИФУ пријаве коришћење обрадивих површина, што је предуслов да остваре право на плави дизел.