latinica  ћирилица
17/04/2017 |  16:39 ⇒ 17:46 | Аутор: РТРС

Србац: Све више ораница под сојом (ВИДЕО)

Повољне временске прилике ратари у општини Србац користе како би што више засијали током прољећне сјетве у оптималним агророковима. Осим традиционално најзаступљенијег кукуруза, овог прољећа све је више ораница под сојом посебно у приобалним дијеловима уз Врбас и Саву.
Србац - сјетва соје - Фото: РТРС
Србац - сјетва сојеФото: РТРС

Ђуро Цвијић из Кладара овог прољећа сојом је засијао 2,5 хектара првенствено да би обезбиједио адекватан плодоред за кукуруз и тиме избјегао појаву кукурузне златице и пламенца који су најучесталије болести кукуруза у приобалном дијелу.

"Значи једна година иде соја, друге пшеница па би треће године ишао кукуруз и са тим би добио плодоред добар ,а и соја оставља хранљиве материје у земљи", каже Цвијић.

На свјетском тржишту велика је потражња за генетски немодификованом сојом. Узгојем на домаћим парцелама ратари могу обезбиједити и доказати следљивост приликом извоза меса са фарми.

"Она је и извор протеина тако да се пољопривредни произвођачи који се одлуче за производњу имају могућност да на свом имању производе комплетну концетровану храну за све врсте животиња које имају на свом имању", рекао је агроном Мишо Балабан.

Производња соје је под будним оком стручњака Пољопривредног института Републике Српске који ратарима нуди и властиту селекцију соје погодну за агроеколошке услове Лијевче поља.

"Прошле године остварили смо рекордан принос од 5,2 тоне по хектару на једној парцели површине 6 хектара на површинама пољопривредног института" изјавио је шеф Завода за индустријско биље Пољопривредног института Српске Милош Ножанић.

Овог прољећа под сојом у општини Србац требало би да се нађе око 350 хектара што је за 30 процената више у односу на претходне године.