latinica  ћирилица
16/04/2017 |  12:11 | Аутор: РТРС

Мур: Сегрегација и дискриминација дјеце мора се окончати

У три кантона у Федерацији БиХ постоји негативни феномен – "двије школе под једним кровом", а пракса сегрегације и дискриминације дјеце мора се окончати, поручио је шеф Мисије ОЕБС-а у БиХ Џонатан Мур.
Џонатан Мур - Фото: РТРС
Џонатан МурФото: РТРС

"Чак постоје и иницијативе којима се желе успоставити неке нове, дискриминишуће `двије школе под једним кровом`, а ми смо апсолутно против тога", рекао је Мур за Срну.

Амбасадор Мур подсјећа да је феномен "двије школе под једним кровом" прије петнаестак година, с циљем одрживог повратка, представљао корак напријед, али је требало да буде привремена мјера и нико није могао очекивати да ће тај феномен бити присутан и данас у одређеном броју школа у ФБиХ.

"Свједоци смо позитивних корака у вези са овим питањем, напримјер у Жепчу је завршено административно уједињење одвојених школа. Али, нажалост, има више примјера спорних школа у којима нема позитивних корака за уједињење", рекао је Мур.

Он је истакао да Мисија ОЕБС-а подржава напоре средњошколца у Јајцу против подјеле школе и њихову жељу да остану заједно у школским клупама.

"С циљем спречавања те подјеле, Мисија је одржала састанке са надлежним властима на више нивоа. Мисија је такође саслушала мишљења родитеља, наставника, директора, ученика, те политичара", навео је Мур.

Он је нагласио да је препорука Мисије ОЕБС-а у БиХ да се сви нивои у БиХ потруде да се квалитетно образовање дјеце стави у фокус напретка у БиХ и да даље подјеле престану.

У ФБиХ постоји седам примјера "двије школе под једним кровом", иако је Врховни суд ФБиХ 2014. потврдио пресуду Општинског суда у Мостару из 2012. која каже да "двије школе под једним кровом" представљају етничку сагрегацију ученика и таква пракса мора бити укинута.

Та пресуда се односила на основне школе у Стоцу и Чапљини, али до данас није проведена.

Иако то нико јавно не жели рећи, јасно је да нема политичке воље да се спроведу одлуке суда и укину "двије школе под једним кровом". За овај проблем надлежна је Влада Херцеговачко-неретванског кантона коју чине ХДЗ и СДА.

Умјесто укидања, по први пут од 2002. године основана је још једна оваква школа и то у Јајцу. Скупштина Средњобосанског кантона /СБК/ недавно је донијела одлуку о оснивању Мјешовите средње школе у Јајцу у којој би дјеловале двије школе и у којој би бошњачка и хрватска дјеца одвојено похађала наставу.

Новом одлуком створена је могућност за нову школу за бошњачку дјецу. План је да школа заживи од идуће школске године, али се против овакве одлуке побунио дио ученика који не желе подјеле, али и представници међународне заједнице у БиХ.

Министар образовања у Влади Средњобосанског кантона Катица Черкез рекао је Срни да ће се овај пројекат моћи реализовати само ако буде довољно заинтересоване дјеце, те да ситуација у образовању у Јајцу представља реално стање и осликава уређење БиХ.

"Дејтон је рекао да у БиХ живе три народа, да говоре три језика, а када је у питању право дјетета да се образује на свом матерњем језику, онда му то право и даје", објаснила је Черкезова.

Министар образовања и науке ФБиХ Елвира Дилберовић рекла је Срни да је она још прије годину и по упозоравала да може доћи до нових проблема и нових случајева "двије школе под једним кровом" и дала сет препорука са могућим рјешењима да би се избјегло паралелно стварање образовних институција.

"Тамо гдје су ускраћена било каква људска права, без обзира на националну или било какву другу припадност, мора се отворити дијалог. Ја желим иста права за све, а постоје начини на који се правно може ријешити овај проблем, да се иде постепено и да се неки предмети изучавају заједно. Постоје већ опробани модели и ми имамо до у детаље разрађен сет препорука да се превазиђе феномен `двије школе под једним кровом`", навела је Дилберовићева.

Она је додала да представници кантона, начелници општина, представници педагошких завода и струка морају сарађивати и ријешити овај проблем.

"Мислим да је бесмислено раздвајати дјецу у 21. вијеку по било којем критеријуму у образовним институцијама. Ако желимо добро ФБиХ морамо сјести и отворено разговарати. Ја молим све учеснике у овим процесима да покажу да је могућ суживот и кроз школске клупе", поручила је Дилберовићева.

Она се нада да нови случај "двије школе под једним кровом" у Јајцу неће заживјети и да се иде у рјешавање проблема у том правцу. Открива и како би случај двије мостарске електротехничке школе које живе под једним кровом ускоро могао добити нови епилог, јер постоје одређене иницијативе за уједињење.

"Двије школе под једним кровом" направљене су прије петнаестак година по замисли међународне заједнице и налазе се у мјешовитим градовима у Херцеговачко-неретванском и Средњобосанском кантону. У тим школама бошњачка и хрватска дјеца одвојена су физички и наставу похађају према различитим плановима.

У Гимназији Мостар уједињена је администрација школе, а настава се и даље одвија према два плана и програма.

Извор: СРНА