latinica  ћирилица
16/04/2017 |  10:56 | Аутор: РТРС

"Црвена линија протеста је насиље"

Премијер Србије Александар Вучић рекао је да је црвена линија протеста, који се данима одржавају у појединим градовима Србије због изборних резултата на предсједничким изборима, насиље и да ће држава да реагује, ако постану насилни.
Александар Вучић - Фото: ТАНЈУГ
Александар ВучићФото: ТАНЈУГ

"Све док је мирно, могу да шетају наредних десет година. Све док не буде насиља, напада на неког или на институције, све је у реду. Када буду угрожавали туђа права, насилно покушали било шта да реше, држава ће да реагује. Насиље, силеџијство држава неће допустити", рекао је Вучић новинарима у Јакову, одговарајући на питања о најавама радикализације протеста.

Он је подсјетио да је током изборне кампање указивао да се припрема македонски сценарио, којим ће поједини предсједнички кандидати и политичари покушати насилно да остваре што не могу кроз вољу народа и на бирачким мјестима.

"До сада ништа од тога нису учинили, па држава на протесте гледа као на део демократије. Нема разлога за нервозу, али су нервозни неки политичари, који су мислили да ће изазвати реакцију власти. Неће изазвати никакву реакцију власти", рекао је Вучић.

На питање да ли се ради о побуни богатих против народа, Вучић је рекао да не мисли да су сви богати на протестима, али да има прилично богатих, који су добили много од државе или су на други начин зарадили много новца, али има и оних који нису.

Вучић је истакао да су "готово смијешна" настојања његових политичких противника да притисцима на Републичку изборну комисију /РИК/ промијене исход предсједничких избора и вољу грађана, те додао да не бира РИК предсједника Србије.

"Не знам одакле им такве идеје. Тако мали Ђокица замишља да је могуће да промени народну вољу одлуком политичара", рекао је Вучић, коментаришући најаве опозиционих странака да њихови предстанвици у РИК-у неће гласати за проглашење изборних резултата, према којима је на предсједничким изборима побиједио Вучић.

Наводећи да су се некада људи борили за поштовање изборне воље, Вучић је рекао да данас политичари тјерају људе на улицу да се боре за њих, а против народне воље.

Он је рекао да неки политичари нису спремни да саслушају друге, нити им дозвољавају да износе своје мишљење, те да, осим склоности ка једноумљу, неки опозициони политичари на друге људе гледају као на људе нижег реда, јер немају скупе јакне, ципеле, пренијели су београдски медији.

"Неки нису у стању да прихвате реалност, али ко губи има право да се љути. Могу да наставе да кукају сваки дан, а неки медији могу да наставе да и од скупова од по сто људи праве догађај", рекао је он.

Извор: СРНА