latinica  ћирилица
16/04/2017 |  10:13 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Патријарх Иринеј служио Васкршњу литургију

Његова светост патријарх српски Иринеј служио је Васкршњу литургију у крипти Спомен-храма Светог Саве на Врачару, уз саслужење свештенства Српске православне цркве.
Београд: Патријарх Иринеј - Васкршња литургија - Фото: СРНА
Београд: Патријарх Иринеј - Васкршња литургијаФото: СРНА

Прочитана је и Васкршња посланица патријарха Иринеја и епископа, у којој су позвали на повратак вјери и васкрсењу, уз жељу да са празником Васкрса васкрсне и Србија и цијели српски род.

"Дај Боже да људи који воде и чувају државу буду надахнути духом васкрсења и духом вере у победу добра над злом", истиче се Васкршњој посланици.

Посебан поздрав је упућен српском народу на распетом Косову и Метохији, неодвојивом дијелу Србије, чије светиње су чувари, не само српског православља, него и хришћанства у Европи.

"Косово је било и остаће наше, јер Бог није у сили него у правди и моћан је да нам врати оно што нам се на силу покушава одузети", наводи се у Посланици.

У Посланици се наводи да људи живе у времену када се зло покушава прогласити добром, а добро злом, а гријех нечим модерним и прихватљивим, те да се омладини умјесто примјера врлине и честитости нуде идоли и антихероји, непослушност родитељима и одбацивање сваког ауторитета.

"Велика је одговорност Цркве, али и свих просветних институција ове земље, јер треба помоћи омладини да пронађе пут аутентичног живота и васкрсења", нагласио је патријарх Иринеј.

У Посланици се са тугом оцјењује да данашњи свијет не иде путем васкрсења, већ више путем смрти и безнађа, уз напомену да се има на уму податак да и у Србији сваке године умире по један велики град због смртности много веће него што је рађање.

"Тај податак је разлог за плач и ридање, али и аларм за узбуну. Мора се нешто учинити да се тај пут смрти заустави. Чедоморство је свагда и свугде, па и у нашем народу смртни грех који вапије небу. Престанимо убијати своју сопствену децу у утроби! И она имају право на живот и на васкрсење", наведено је у Посланици.

Након читања Посланице, патријарх је, уз пригодну молитву, причестио присутне у храму, наводећи да се пости ради опроштаја гријехова, ради исцјељења душе и тијела и за живот вјечни.

Ово је први пут да се Васкршња литургија служи у крипти Храма Светог Саве која је посвећена Светом Кнезу и мученику Лазару.

Литургији су присуствовали министар спољних послова Србије Ивица Дачић, изасланици предсједника Србије, представници вјерских заједница, принц Александар и принцеза Катарина Карођорђевић и многобројни вјерници.

У свим храмовима у Србији служене су Васкршње литургије, а поноћну Васкршњу литургију у Храму Светог Саве служио је епископ топлички Арсеније, који је и викарни епископ патријарха српског.

Извор: СРНА