latinica  ћирилица
15/04/2017 |  16:47 ⇒ 16/04/2017 | 08:36 | Аутор: РТРС

Федерација у шоку- хрватско Министарство правосуђа подијелило БиХ! (ВИДЕО)

Да ли је Хрватска подијелила БиХ? Тамошње Министарство правосуђа дало је предност држављанима БиХ из Републике Српске у односу на држављане БиХ из Федерације и Брчко Дистрикта при стицању права на некретнине у тој држави. Услиједиле су и реакције из Федерације. Једни мисле да Хрватска онемогућава Бошњаке да купују некретнине, други да их Хрватска кажњава због лошег односа према Хрватима у ФБиХ.
Хрватска-продаја некретнина - Фото: РТРС
Хрватска-продаја некретнинаФото: РТРС

Наше западне комшије шокирале су овдашњу јавност, првенствено у Федарацији БиХ. Држављанима БиХ из Републике Српске омогућено је стицање права над некретнинама у Хрватској без ограничења, док се бх .држављанима са територије другог ентитета и Дистрикта Брчко то право условљава пријавом у сусједној држави.

"Узајамност за физичке особе постоји уз услов да у Републици Хрватској стално бораве или обављају допуштену дјелатност. За правне особе под условом да објављују дјелатност у Републици Хрватској", наводи се у Информацији о узајамности у стицању права власништва некретнина између Републике Хрватске и других земаља, објављеној на сајту Министарства правде Хрватске.

Иако дјелује да су бх. држављани са пребивалиштем у Српској фаворизовани, горка искуства протјераних Срба из Хрватске опомињу, каже СНСД-ов посланик у ПД ПСБиХ Душанка Мајкић. Она потез хрватских власти првенствено види као кажњавање Бошњака због дискриминатарског односа према Хрватима у ФБиХ.

- Ако Хрватка жели да покаже гест добре воље према Србима могла би много више да уради на повратку њихове имовине. Мислим да се ту ради о кажњавању Бошњака за нетоларницију према Хрватима - истиче Мајкићева.

СДП-ов посланик у ПД ПСБиХ Саша Магазиновић сматра да Хрватска на овај начин жели да спријечи Бошњаке да купују некретнине.

- Ово се може доживјети као алат којим се Бошњацима из ФБиХ онемогућава куповина некретнина или ти Бошњаци треба да се преселе у Републику Српску, па да то могу урадити - каже Магазиновић.

С обзиром на то да већина Хрвата из БиХ има хрватски пасош ,ограничења у стицању права на некретнине у сусједној држави не односе се на њих. Како год за грађане и Републике Српске и ФБиХ цијела прича је бесмислена, јер већина нема ни да купи карту до, рецимо, Макарске, а камоли некретнине у тој држави.