latinica  ћирилица
15/04/2017 |  16:20 ⇒ 20:35 | Аутор: РТРС

Неизвјесна будућност ОЦ "Јахорина" (ВИДЕО)

Иако је завршена врло успјешна туристичка сезона, будућност ОЦ "Јахорина" као акционарског друштва, је неизвјесна.
Јахорина - Фото: РТРС
ЈахоринаФото: РТРС

Вршилац дужности директора Горан Брчкаловић потврдио је да су рачуни предузећа блокирани али и у договору са власником, Владом Републике Српске, најавио нови инвестициони циклус на овој планини. За лошу финансијску ситуацију у Олимпијском центру, СДС који је сачинио Анализу пословања предузећа од 2003. до 2016, одговорним сматра ИРБ и Владу Републике Српске.

Мада су обиље снијега и велики број туриста напунили касу ОЦ Јахорина, тренутно стање нимало није сјајно. Рачуни предузећа су блокирани, али привремено. У менаџменту Олимпијског центра не негирају постојање укупног дуга од 21 милион КМ, већ објашњавају да се састоји од 11 милиона предвиђених за амортизацију и више од девет милиона за камате и главницу кредита код ИРБ-а.

- ОЦ Јахорина је подијелиомартовску плату, нема дуговања према добовљачима и скоро да нема никаквих дугова. Након једне усопјешне сезоне ми се припрема за љетни период гдје имамо договорени 20.000 пансиона. Истина је да смо имали блокаду рачуна, али смо са ИРБ-ом направили споразум око деблокаде - каже Брчкаловић.

На тешку финансијску ситуацију у ОЦ Јахорина указују у СДС-у не из, како кажу, политичких разлога, већ у намјери да ово предузеће поново буде носилац туристичке понуде сарајевско-романијске регије.

- ОЦ Јахорина је неликвидно предузеће чак и да му нису блокирани рачуни, будући да су њихове обавезе 13 пута веће од њихових средстава. Посљедњи пут је ОЦ Јахорина пословао са добитком 2007. године - тврди Марко Ђого, члан Социјално-економског савјета СДС-а.

Славиша Раковић, такође члан Социјално-економског савјета СДС-а додаје: "Умјесто да ИРБ направи један санациони програм и одлучи да иде даље и инвестицију, у ИРБ-у се понашају супротно и врше тихо убиство ОЦ Јахорина потражујући, не само редовне приносе, већ и затезне камате".

У ИРБ-у РСепублике Српске, али и ресорном Министарству трговине и туризма, остали су нијеми за сва питања у вези са тренутном ситуацијом у овом олимпијском центру. Вршилац дужности директора, пак, увјерава да је ОЦ Јахорина на путу опоравка, јер је сезона била успјешна, а ријешени су и имовинско-правни односи на девастираним хотелима Јахорина, Партизан, Шатор, што представља замајац за нови инвестициони цикллус.

- Мислим да смо веома близу да имамо здрав ОЦ Јахорина, јер од тога зависи 3.000, што директно што индиректно, запослених људи на планини. Ово је највећа фирма у источном дијелу Српске и с те стране ја сам оптимиста - каже Брчкаловић.

У договору са Владом Републике Српске формиране су двије радне групе, једна за реструктурирање Олимпијског центра који између осталог подразумијева одвајање угоститељства од скијашких стаза и друга за рјешавање имовинско-правних односа, чиме се стичу услови за наставак улагања на Јахорину.