latinica  ћирилица
07/04/2017 |  12:18 | Аутор: РТРС

У Српској од депресије лани лијечено 10.000 лица

У здравственим установама Републике Српске прошле године од депресије је лијечено 10.000 лица, рекао је представник Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске Милан Латиновић.
Илустрација - Фото: flickr.com
ИлустрацијаФото: flickr.com

Латиновић је на конференцији за новинаре у Бањалуци, поводом обиљежавања Свјетског дана здравља који је ове године посвећен менталном здрављу, рекао да је акутну хоспитализацију у болницама спровело 930 лица, хроничну 16 лица, док је здравствене услуге од професионалаца у центрима за ментално здравље тражило 8.437 лица.

Представник Канцеларије Свјетске здравствене организације у БиХ Борис Ребац рекао је да су у БиХ и Републици Српској менталне болести већ дуго препознате као један од приоритета јавног здравства.

Ребац каже да је у протеклих 20 година у свијету забиљежен пораст обољелих од депресије, болести која погађа људе свих доба и занимања.

Према процјенама Свјетске здравствене организације, у свијету више од 300 милиона људи болује од депресије, од којих у Европи 40 милиона.

Директор за сарадњу Амбасаде Швајцарске у БиХ Барбара Детвајлер Шојер рекла је да Швајцарска 20 година подржава реформу примарне здравствене заштите у БиХ.

- До сада је обезбијеђено 52 милиона КМ за развој породичне медицине и услуга заштите менталног здравља у заједници, за јачање сестринства и превенцију кардиоваскуларних болести - истакла је Шојерова.

Она је напоменула да ће Швајцарска у наредне четири године обезбиједити додатних 25 милиона КМ за пројекте у области здравља у БиХ.

Шојерова је рекла да Швајцарска са партнерима у БиХ од 2010. године ради на овом проблему кроз пројекат "Развј менталног здравља у заједници", чији је циљ побољшање квалитета живота лица са менталним поремећајима, смањење њихове дискриминације и стигматизације, те квалитетна њега.

Предсједник Удружења "Заједно" Ружица Атанцковић указала је да је потребно више радити на превенцији депресије.

Извор: СРНА