latinica  ћирилица
07/04/2017 |  08:49 ⇒ 08:50 | Аутор: РТРС

Тробојка на висини од преко 100 метара ускоро у Београду

У Београду ће ускоро бити постављен јарбол висине преко 100 метара, на коме ће се вијорити српска тробојка, пишу "Вечерње новости".

Стуб ће бити постављен на ушћу Саве у Дунав и требало би да, због своје висине, буде видљив из готово свих дијелова престонице.

Како се наводи, циљ овог подухвата је јачање култа заставе, а очекује се да се јарболи након престонице, појаве и у другим градовима Србије.

Иницијатива о постављању заставе потиче од премијера и новоизабраног предсједника Србије Александра Вучића, пишу "Новости", а он је од градских власти затражио списак локација гдје би застава могла да буде постављена.

Одлука је донијета да се јарбол постави између тржног центра "Ушће" и Малог ратног острва, гдје се налази база Ријечне флотиле Војске Србије.

Градски менаџер Горан Весић потврдио је да ће се српска застава ускоро вијорити над престоницом и указује на то да ће постати један од препознатљивих симбола Србије и Београда.

- С обзиром на то да је у питању веома озбиљна грађевинска конструкција, предузеће Енергопројект ради грађевински пројекат - рекао је Весић за Новости.

Он додаје да ће простор уз десну обалу Дунава, од Бранковог моста до Земуског кеја да буде претворен у модеран парк са садржајима који ће привлачити Београђане.

Весић је такође нагласио да је то иницијатива да се у друштву стекне обичај постављања и поштовања државне заставе.

Вечерње новости , Тањуг