latinica  ћирилица
29/03/2017 |  11:05 ⇒ 30/03/2017 | 08:37 | Аутор: РТРС

Стеже се обруч око Херенде; Чији потпис носе убиства у Сарајеву? (ВИДЕО)

Сарајевски медији објавили су да је Ванрасправно вијеће Суда БиХ донијело рјешење о расписивању Међународне потјернице за Неџадом Херендом и Едвином Јусићем, осумњиченим за ратни злочин над осам припадника ЈНА у априлу 1992. године у сарајевском Великом парку. У Суду ипак, тајац - ни потврде, али ни демантија.
Неџад Херенда - Фото: РТРС
Неџад ХерендаФото: РТРС

Је ли Босна и Херцеговина почела лов на водећег "државног" убицу!? Пријератни пресуђени криминалац, почетком рата Неџад Херенда баждарен је за "прљаве послове" тадашњег војног, полицијског и политичког врха у Сарајеву. Постао је њихова узданица и главни егзекутор злогласне тајне терористичке јединице ШЕВЕ или, како су је још звали, "Група за ликвидацију".

Ликвидирали су Херенда и његових двадесетак Шева - у име и за рачун тадашње "државе". Повремено и по властитом нахођењу. Злочине прикривали, или српској страни приписивали! И све то са службеним легитимацијама тадашњег сарајевског СДБ-а. Како је АИД-овцу Едину Гараплији сам признао коју годину касније, Херендин први злочин је Велики парк и убиство осам заробљених резервиста ЈНА и четири српска цивила.

- /Херенда/ причу почиње од Великог парка гдје су убијени заробљени војници Војске Републике Српске и још неки цивили, да их је побио уз напомену "радило се о четницима - каже Гараплија.

Након ове, ређале су се егзекуције, са потписима Шева. Сарајевски Ромео и Јулија - Бошко Бркић и Адмира Исмић убијени на Врбања мосту, тада ничијој земљи, док су покушавали да побјегну из Сарајева. Готово на истом мјесту гдје и француски припадник мировних снага.

Српкиње или како их је Херенда монструозно "препознавао" - бабе у црнини по насељу Грбавица, гдје су исти злочинци у мартовско примирје `95. године убили и дјевојчице Наташу Учур и Милицу Лаловић. Ипак, од ових злодјела Херенде и Шева, рехабилитовани ратни сарајевски лидери више страхују за могуће епилоге међусобних ликвидација и покушаја. Први на том списку, доказима одавно задокументован, неуспјели атентат на Сефера Халиловића у јулу `93. када су убијени Халиловићева супруга и њен брат.

- Ја сам оптужио Бакира Алиспахића, Фикрета Муслимовића, Енвера Мујезиновића, Неџада Херенду браћу Шошић. Дакле, њих сам у мојој оптужници ја написао на основу доказа које имам - наводи Халиловић.

У настојањима да Сарајево опере ратне крваве руке Шева и њихове логистике, услиједиле су мирнодопске, још некажњене, међусобне егзекуције! Убиство директног наредбодавца и тада помоћника директора АИД-а Неџада Угљена; потом помоћника министра унутрашњих послова Јозе Леутара, затим оцу и сину Изетбеговић блиског убице Рамиза Делалића Ћеле и ине, по политичком диктату, извршене ликвидације.

О свима њима "прва Шева" - Неџад Херенда - имао би шта да отпјева или бар да правосуђу утре истражни пут другачији од дводеценијског виртуелног. Према посљедњим информацијама, Херенда се скрива у Холандији, Едвин Јусић је у Њемачкој - одакле се за свједочење у предмету "Велики парк" нуди! И за тај злочин, Јусић од одговорности не амнестира сарајевске ратне и поратне владаре, од којих су само Драган Викић и Јусуф Пушина заузели мјесто на оптуженичкој клупи.