latinica  ћирилица
29/03/2017 |  09:27 ⇒ 18:31 | Аутор: РТРС

Албанци блокирали све путеве из српских средина према сјеверу Косова

Више од 60 аутобуса са присталицама СНС-а, које су се упутиле у Лепосавић на митинг подршке кандидату за председника Србије Александру Вучићу, заустављено је јутрос на више мјеста јужно од Ибра.
Блокирани путеви ка Лепосавићу - Фото: РТС
Блокирани путеви ка ЛепосавићуФото: РТС

У месту Лабљане каменован конвој аутобуса са Србима из Косовског Поморавља, јавља новинар РТС-а. Из Грачанице враћено 18 аутобуса, а пет из Клине и околних села.

"Примjетили смо настојања да би Александар Вулин, ако би покушао да дође на митинг, могао бити приведен", каже Марко Ђурић.

Припадници покрета "Самоопредjељење" каменовали су у месту Лабљане на путу Гњилане–Приштина конвој аутобуса са Србима из Косовског Поморавља, после чега је враћено тридесетак аутобуса.

Путеви су блокирани код Велике Хоче, Рудника код Србице, Штрпца, Гораждевца, на изласку из Приштине, и на свим тим локацијама је по неколико десетина Албанаца, јавља репортер РТС-а.

Кажу да се на тај начин супротстављају доласку српске делегације на Косово, а истакли су и пароле против Александра Вучића.

Посланик Српске листе у косовској скупштини Бојан Митић рекао је да припадници косовске полиције код Вучитрна и Милошева заустављају возила.

Из Грачанице је враћено 18 аутобуса, а пет из Клине и околних села.

На путу између Приштине и Вучитрна Албанци су се повукли, а полиција зауставља и аутобусе и аутомобиле, не дозвољавајући Србима да наставе пут ка Лепосавићу, под изговором да им је угрожена безбједност.

Потпредсједник СНС-а, и директор Канцеларије за Косово и Метохију, Марко Ђурић изјавио је да су блокаде у јужној покрајини напад на слободу кретања Срба.

"На њихову слободу кретања али и на њихово право да бирају, због тога што се очигледно поједине политичке поглавице у Приштини плаше избора снажног предсједника Србије", рекао је Ђурић.

Додао је да су се могла примјетити и настојања да министар Александар Вулин, уколико се појави на данашњем скупу, буде задржан или приведен.

Извор: РТС