latinica  ћирилица
28/03/2017 |  09:09 ⇒ 10:18 | Аутор: РТРС

Козомара: СДС покушава да прикрије трагове несмотрене политике

Политички аналитичар Анђелко Козомара оцијенио је да Приједлогом декларације о заштити Дејтонског мировног споразума Српска демократска странка покушава да прикрије трагове своје несмотрене политике против интереса Републике Српске и српског народа и да се пред бирачима представи као заштитник интереса Српске у оквиру тог споразума.
Анђелко Козомара, политички аналитичар - Фото: blic.rs
Анђелко Козомара, политички аналитичарФото: blic.rs

Козомара каже да су интереси Српске и српског народа потпуно заштићени Дејтонским мировним споразумом.

"СДС је кумовао, наравно, било је тешко одбранити се, то се слажем, али је кумовао да високи представници одузму велики број надлежности Републици Српској и пренесу их на ниво БиХ". Сада СДС покушава да прикрије трагове своје несмотрене политике", рекао је Козомара за "Спутњик".

Према његовим ријечима, декларација је потпуно нејасна, и сама по себи ма чија била не може бити изнад једног међународног акта какав је Дејтонски мировни споразум.

"Дејтонски споразум може да се мијења само уз сагласност сва три народа, а један народ да доноси ову или ону декларацију потпуно је непотребно, рекао бих и бесмислено", закључио је Козомара.

На дневном реду данашње сједнице парламента Српске требало би да се нађе и Приједлог декларације о заштити Дејтонског мировног споразума чији је предлагач СДС.

Предсједник Републике Српске и лидер СНСД-а Милорад Додик оцијенио је раније да се ради о о политикантству нарученом из међународне заједнице којој се, како тврди, СДС на овај начин додворава.

Додик сматра и да СДС покушава да се угледа на СДА Бакира Изетбеговића, која је сличан приједлог поднијела у парламенту Федерације БиХ.

Извор: Срна