latinica  ћирилица
25/03/2017 |  18:30 | Аутор: РТРС

ОЕБС: Консултације око избора на КиМ, без резултата

Током претходних неколико недјеља мисија ОЕБС-а на Косову је, у вези са предсједничким изборима у Србији, обавила низ састанака са свим релевантним актерима из Приштине и Београда, укључујући и Републички изборну комисију, рекао је портпарол мисије Сенад Шабовић.
Косово и Метохија - Фото: РТС
Косово и МетохијаФото: РТС

Сенад Шабовић је, у изјави Танјугу, рекао да консултације у вези са спровођењем тих избора на Косову и Метохији још нису донијеле закључне резултате.

"РИК је 23. марта усвојио упутство за гласање на КиМ. Мислимо да то упутство осликава модел који је са ОЕБС-ом усаглашен још 2012. године и спроведен са мањим модификацијама 2014. године и 2016. године", рекао је Шабовић.

Напоменуо је да је ОЕБС, са техничке стране, спреман за спровођење неопходних радњи, наводећи да ће објавити све релевантне детаље чим буду познати.

Шабовић је раније изјавио да Упутство о спровођењу избора на КиМ, које је усвојила РИК, предвиђа рјешења која гарантују легитимност, демократичност и транспарентност цијелог процеса.

Истакао је да је то добар модел и једини начин да се људима са правом гласа на Косову обезбиједи приступ процесу избора председника Србије.

"Не вјерујемо да би у супротном било могуће да људи са Косова са правом гласа остваре то право", нагласио је Шабовић.

Извор: Танјуг