latinica  ћирилица
25/03/2017 |  10:30 ⇒ 19:06 | Аутор: РТРС

Бошњаци преотимају све српске позиције у Институту за нестала лица

Српски народ могао би да остане без икаквог утицаја у Институту за нестала лица БиХ, јер Бошњаци настављају узурпирање функција које припадају Србима, упозоравају представници породица несталих Срба.

Представници породица несталих Срба наводе да би активности у Институту за нестала лица БиХ могла да доведу до тога да процедура избора чланова Колегијума директора из реда српског народа буде обављена мимо закона, пише "Глас Српске".

Тиме би Срби остали без било каквог утицаја на доношење одлука у Институту за нестала лица који је и до сада имао маћехински однос према потрази за несталим Србима.

Предсједник Удружења породица несталих лица сарајевско-романијске регије Милан Мандић рекао је да се Мирко Околић повукао из привременог Управног одбора Института за нестала лица, а да је његову позицију предсједавајућег Управног одбора преузео представник Међународне комисије за тражење несталих Момир Шкиљевић иако за то не постоји неопходна одлука Савјета министара БиХ.

"Умјесто Околића за сада није именован нико из реда српског народа, тако да Срби тренутно немају свог представника у Управном одбору Института за нестала лица", нагласио је Мандић, који је и члан Савјетодавног одбора Института.

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић рекао је да су представници породица несталих обавијестили српске представнике у бившем и садашњем сазиву Савјетодавног одбора да треба да буду консултовани и да је неопходно извршити закониту измјену предсједавајућег привременог Управног одбора.

Митровић, који је члан Савјетодавног одбора, истакао је да би у чланство новог Колегијума директора требало би да буде изабран представник српског народа који ће обезбиједити убрзање процеса тражења несталих Срба, који је у потпуном застоју.

Извор: Срна