latinica  ћирилица
24/03/2017 |  19:29 ⇒ 21:03 | Аутор: РТРС

У Новом Горажду финансије за Риплија: Мала општина у минусу 5 милиона КМ (ВИДЕО)

Општинска каса у Новом Горажу у милионском минусу! Од августа прошле године, рачуни општине су блокирани. У дубиози су и општинске институције и предузећа. Нова власт, за минусе, криви претходно руководство. Траже рјешење и нови кредит!
Општина Ново Горажде - Фото: РТРС
Општина Ново ГораждеФото: РТРС

Јавне финансије у Новом Горажду за Риплија. Општина од 28 запослених у минусу је 5 милиона марака, текуће обавезе су 2,5 милиона.У дуговима грцају и све општинске институције и локална предузећа.

Након осам година власти СДС-а, општину сада води СНСД. Рјешење виде у кредиту. 

"Морам да нагласим да то не би било неко ново кредитно задужење, већ репрограмирање свих текућих обавеза, текућих дуговања, која су нам блокирали рачун. Тим кредитом би вратили све обавезе и репорогамирали дуг", изјавила је Мила Петковић, начелница општине Ново Горажде.

Репрограмирани кредит, кажу, враћали би без проблема. Само од накнада за потопљено земљиште, поврата ПДВ-а и накнаде за изразито неразвијене општине годишње имају гарантованих више од милион и по марака прихода.

У општини очекују да ускоро добију сагласност за нови кредит од Министарства финансија. Нови кредит, кажу, не би био ни потребан да се претходна власт није прекомјерно задужила. 

"Онда су се узимале позајмице,које су финансијске било неоправдано. Нису се редовно исплаћивале плате запосленим, није се плаћало Пореској па је све блокирано...", подсјећа Арсеније Мирковић, замјеник начелника општине Ново Горажде.

Претходни начелник Далибор Нешковић, из СДС-а који је водио општину од 2008. године , каже да је и он затекао више од 2 милона дугова.

Општинска каса се, каже Нешковић, никада није опоравила од поплава из 2010. године. За лица која су тада остала без крова над главом почели су изградњу стамбене зграде. 

"Ушли смо у изградњу стамбене зграде са Владом Републике Српске: платили су три четвртине, остала је једна четвртина, инвеститор је тужио- то је неких 400.000 марака. Након пресуде са каматама то је сада 700.000", каже бивши начелник општине Ново Горажде Далибор Нешковић.

Осим општинских инстутиција и локалних предузећа у Новом Горажду готово да нико други не запошљава раднике, а сада ни малобројни запослени немају редовна примања.

Једино функционишу одјељења републичких институција и јавних предузећа, али тамо су већином запослени радници из других општина. У Новом Горажду, кажу грађани, посла нема. 

Изразито неразвијено Ново Гораже по попису има 3.300 становника. Надлежни кажу да је стварни број готово упола мањи. Од тога, 70 малољетника и 519 пунољетних лица у стању је социјалне потребе.