latinica  ћирилица
24/03/2017 |  14:50 | Аутор: РТРС

Лајчак: ЕУ не испуњава обећања према Западном Балкану

Министар спољних послова Словачке Мирослав Лајчак објашњава да је изјавом о двије државе на Западном Балкану које су на ивици распада и три у дубокој политичкој кризи хтио да снажно скрене пажњу ЕУ на одговорности која се има према региону и обећања која се не испуњавају.
Мирослав Лајчак - Фото: РТРС
Мирослав ЛајчакФото: РТРС

- То је, дакле, било моје упозорење. И према ЕУ, али и према региону. Јер, ако су двије државе "на ивици распада", онда се ствари могу зауставити, процеси покренути у супротном смјеру и то је обавеза и одговорност не само региона него и нас у ЕУ - објашњава Лајчак у интервјуу за Дневни аваз.

Некадашњи високи представник у БиХ не крије да му није драго што је његова изјава дата уочи састанка Савјета ЕУ за спољне послове 6. марта наишла на осуде у региону.

Истиче, да то што је рекао није урадио брзоплето.

- Рекао сам да ми не радимо то што смо обећали Западном Балкану. Чак двије године тај регион није био на дневном реду Савјета министара ЕУ. Истакао сам да смо обећали европску перспективу, стално очекујемо од наших партнера у региону да испуњавају наше услове, али да и они од нас очекују да будемо лидери. А ми то нисмо! А чињеница јесте да је стање на Западном Балкану и у појединим државама горе него прије, рецимо, пет година. А требало је бити супротно - јасан је Лајчак.

Дискусије међу колегама шефовима дипломатија ЕУ биле су добре и охрабрен сам оним што сам чуо, рекао је такође шеф словачке дипломатије.

Извор: Танјуг