latinica  ћирилица
24/03/2017 |  12:42 | Аутор: РТРС

Влајки: Додик очитао лекцију бирократији

Универзитетски професор Емил Влајки сматра да је предсједник Републике Српске Милорад Додик показао способност да на хуман начин ријеши једну од најтежих криза током његовог мандата, односно проблем радника Жељезнице Републике Српске који су данима штрајковали глађу.
Емил Влајки - Фото: СРНА
Емил ВлајкиФото: СРНА

Влајки каже да је предсједник Српске показао да је могуће пронаћи рјешење, а да прописи буду поштовани, иако су "они који уживају, у односу на реални сектор, све могуће привилегије и себе ничег не лишавају, били глуви за радничка потраживања".

Он је констатовао да је та ситуација показала немоћ и јаловост бирократије, која због прописа не види даље "од носа" и због којих је спремна довести у питање материјалну и здравствену ситуацију радника.

"Показала се, по ко зна који пут, немоћ судства које је уз раднике, а којег нико `не бенда`. Пошто ће таквих криза бити још много, надајмо се у много блажем облику, јер је очигледно да предсједник неће моћи свуда интервенисати и тако очитавати лекције бирократији која постаје све мање хумана", истакао је Влајки у саопштењу.

Он је закључио да је крајње вријеме да се са троме, неинвентивне и друштвено штетне бирократије пређе на рационалну бирократију која ће бити флексибина, сконцентрисана на функционисање како државног, тако и реалног, привредног сектора, на бирократију која ће схватити да без поштивања права радника нема ни економског развоја, ни благостања друштва у цјелини.

Извор: СРНА