latinica  ћирилица
24/03/2017 |  11:57 | Аутор: РТРС

Савановић: Нема оправдања за бруталну агресију НАТО-а

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић рекао је да је код Жељезничког моста у Грделичкој клисури, гдје је током НАТО бомбардовања са четири ракете гађан воз у покрету, показана сва нељудскост и бруталност НАТО-а према Србима, за коју не може бити оправдања.
Миленко Савановић - Фото: СРНА
Миленко СавановићФото: СРНА

Он сматра да се такви поступци не могу оправдати, нити разумјети, те оцјењује као лицемјерну изјаву тадашњег команданта НАТО пакта Веслија Кларка да је страдање људи на жељезничком мосту у Грделичкој клисури био "несрећни инцидент".

"Убијати недужне људе, уништавати нечију земљу ничим изазвано, само зато да би показали силу и моћ, је нешто за шта нема ријечи оправдања", рекао је Срни Савановић који данас у Грделичкој клисури присуствује централној церемонији обиљежавања Дана сјећања на страдале у НАТО агресији на некадашњу СР Југославију.

Он је подсјетио да су чланице НАТО пакта тада на бескрупулозан начин напале путеве, мостове, привредне објекте, школе, болнице, те културноисторијске споменике.

"У агресији је погинуло 4.000 људи, а 8.000 је рањено", подсјетио је Савановић.

Он сматра да Срби, нарочито млађе генерације, морају добро да науче своју историју и да јачају у сваком смислу, прије свега у економском, како би били спремни једни другима помоћи, ма гдје били.

НАТО авиони су 12. априла 1999. године на самом улазу у Грделичку клисуру, на југу Србије, ракетама погодили путнички воз 393 који се кретао од Ниша према Скопљу.

Према званичним подацима, у смрсканим и изгорјелим вагонима живот је изгубило 15 људи, а повријеђено је 50, међу којима је било и дјеце, али је извјесно да је било више погинулих, јер остаци неких жртава никада нису пронађени.

Језиве слике из Грделичке клисуре обишле су цијели свијет, а команданти НАТО-а су квалификовали погибију невиних људи као колатералну штету, док је главнокомандујући НАТО снага генерал Весли Кларк цинично закључио да је воз ишао превише брзо, а да је бомба била превише близу циља да би могла да се откаже.

За овај злочин нико није одговарао.

У бомбардовању извршеном први пут у историји без одобрења Савјета безбједности УН, осим људских жртава, материјална штета процјењује се на више од 30 милијарди долара.

Извор: СРНА