latinica  ћирилица
24/03/2017 |  07:45 ⇒ 20:54 | Аутор: РТРС

Прњавор обиљежио Дан општине (ФОТО/ВИДЕО)

Дан општине Прњавор установљен је као сјећање на 24. март 1992., када су јединице Општинског штаба Територијалне одбране заузеле положаје на Мотајици, и спријечиле продор непријатељских формација из правца Дервенте.
Вучијак Прњавор парастос за 626 погинулих бораца - Фото: РТРС
Вучијак Прњавор парастос за 626 погинулих борацаФото: РТРС

Тих дана, и 626 погинулих српских бораца, присјетили су се њихови саборци и породице.

Борци из Прњавора били су на многим ратиштима с једним циљем- одбранити своје породице. Тога су се држали и синови Пере Рудоњића, који су дали живот за слободу.

"Један је на Бијелом Брду, а један у Дервенти кад је била експлозија у магацину, Био је активни официр. Ту сам увијек у цркви, на гробљу", каже Перо Рудоњић из Прњавора, отац два погинула борца.

Овим датумом Прњавор обиљежава излазак српске војске на Мотајицу, када је од ратних дејстава заштићен не само Прњавор него и цијела Крајина.

Парастос за 626 погинула борца

Парастоси су служени у Шибовској и на Вучијаку,у спомен- цркви гдје су уклесана имена свих страдалника.

"Данас јесте свечаност за општину Прњавор али истовремено и тужан дан с обзиром да исти вуче своје поријекло из времена рата, али општина Прњавор је поносна на своје борце, поносна на све људе што су учинили за нас, за нашу будућност", изјавио је начелник општине Прњавор Дарко Томаш.

 Бољој будућности надају се и грађани Прњавора. Знају предности, али и потребе ове локалне заједнице.

“Требало би сада да буде нешто боље, помаци се неки осјете, али Боже мој, то ћемо да видимо. Недостаје производња, то је темељ опстанка, темељ прихода. Треба неких фирми да се омладина може запошљавати и да има више радника и да пензионери боље живе”, сматрају становници Правора.

Мишљење грађана дијели и начелник. Каже, може и мора боље.

“Грађани увијек очекују више прије свега нова радна мјеста, инфраструктурне пројекте, заједно са Владом Републике Српске ми смо спремни да одговоримо овим изазовима. Морам рећи да је највећи развојни пројекат градња ауто-пута и она ствара развојну шансу општине Прњавор за наредних 50 година”, сматра Дарко Томаш.

Поводом Дана општине у Прњавор су пристигле бројне делегације. Међу њима и братских општина Болеславеца из Пољске, Сежане из Словеније и Босковице из Чешке.