latinica  ћирилица
24/03/2017 |  07:34 ⇒ 20:53 | Аутор: РТРС

Заједничка комисија: Нема сагласности о резултатима референдума (ВИДЕО)

Заједничка комисија Народне скупштине и Вијећа народа Републике Српске - без сагласности о констатовању резултата референдума о Дану Републике.
Сједница Заједничке комисије Народне скупштине и Вијећа народа Републике Српске - Фото: СРНА
Сједница Заједничке комисије Народне скупштине и Вијећа народа Републике СрпскеФото: СРНА

Сагласности нема ни о бошњачком захтјеву за ревизију пресуде Међународног суда правде, по тужби против Србије. Поново је буру изазвала и расправа о језику бошњачког народа.

Пет чланова Комисије гласало је против упућивања ових аката на одлучивање у Уставни суд Републике Српске. Док су гласови бошњачких чланова Заједничке комисије Сенада Братића и Мује Хаџиомеровића били -За-.

“Нисмо се могли једноставно разумијети све тачке закључака, а било их је 12, или 13 чини ми се биле су једноставно контрадикторне једна са другом”, рекао је Мујо Хаџиомеровић шеф Клуба Бошњака у Вијећу народа и члан Заједничке комисије.

У образложењу о покретању поступка заштите виталног националног интереса на закључке Народне скупштине Републике Српске о усвајању информације о захтјеву за ревизију пресуде Међународног суда правде по тужби против Србије, између осталог, наведено је да Народна скупштина негира геноцид и на тај начин вријеђа витални и национални интерес Бошњака. Управо ово образложење изазвало је најбурнија реаговања.

Потпредсједник парламента, Ненад Севандић ово образложење сматра недопустивим и нетачним.

“Замолићу представнике Бошњака да Вијеће народа и НСРС не злоупотребљава ради дизања тензија и ремећење међунационалних односа у Републици Српској”, изјавио је потпредсједник Народне скупштине РС Ненад Стевандић.

“Управо ово је изазвало највећу полемику и одузело највише времена и због тога није било саглсности и нисмо ништа договорили”, додао је и члан Заједничке комисије Војислав Глигић..

Како није било сагласности, акти ће бити упућени Вијећу за заштиту националног интереса Уставног суда Републике Српске. Данашњој сједници су, први пут од оснивања ове комисије, присуствовали и новинари.