latinica  ћирилица
23/03/2017 |  21:53 ⇒ 23:42 | Аутор: РТРС

Иванић: Дејтонски споразум се не може промијенити

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић изјавио је вечерас да сви морају бити свјесни чињенице да се Дејтонски споразум не може промијенити и да су позиције Републике Српске дефинисане уставом.
Младен Иванић (Фото:predsjednistvobih.ba) -
Младен Иванић (Фото:predsjednistvobih.ba)

- Овог тренутка у међународној заједници не постоји озбиљан захтјев за било какву промјену Устава, требамо се окренути стварима које се односе на будућност - рекао је Иванић вечерас у Броду, гдје је као почасни предсједник ПДП-а присуствовао сједници општинског одбора странке.

Иванић је оцијенио да су задњи покушаји СДА оно што је та странка учинила уназад неколико мјесеци - од покушаја укидања Дана Републике Српске, покушаја да се оспори војска за Дан Републике, као и ванинституционалног наметања ревизије пресуде по тужби против Србије.

Према његовим ријечима, у супротном би СДА могла постати највећа жртва.

Иванић је изразио наду да се политичари у БиХ неће бавити прошлошћу и да ће у будућности више пажње бити усмјерено економији, развоју, бољем школству, запошљавању и осталим животним темама.

Према његовим ријечима, у Сарајеву постоје они који не прихватају реалне могућности и настоје да производе кризу.

- Мислим да је међународна заједница у међувремену постала реалнија када је приступ БиХ у питању. ЕУ је рекла је не интересује наш устав већ економске реформе - додао је Иванић.

Он каже да је посљедња сједница Предсједништва БиХ прекинута одласком бошњачког члана Бакира Изетбеговића и да је он адреса на којој се може добити одговор када ће се стање у Предсједништву БиХ вратити у нормалу.

- Изетбеговић мора рећи како види наставак рада и дати одређене одговоре. Не можемо се понашати као да се није ништа десило. Шта је са налозима из кабинета бошњачког члана бошњачким амбасадорима да се не поштује министар из реда српског народа? - упитао је Иванић.

Он сматра да неко мора да се извини или да каже да се такве ствари више неће дешавати и да се "писма која се шаљу отварају само зашто што је у Амбасади БиХ неко из другог народа".

Извор: СРНА