latinica  ћирилица
23/03/2017 |  13:54 | Аутор: РТРС

Мектић: БиХ има проблем са насилним екстремизмом и тероризмом

Министар безбједности у Савјету министара БиХ Драган Мектић изјавио је данас да БиХ има проблем са радикализмом, насилним екстремизмом и тероризмом и да је већ имала одређени број терористичких аката, који су тако оквалификовани.
Драган Мектић - Фото: РТРС
Драган МектићФото: РТРС

Он је навео да БиХ, као и остале земље у свијету, има проблема са радикализмом, екстремизмом и тероризмом, али да се са тим појавама бори заједно са цивилним организацијама и вјерским заједницама, у овом случају са Исламском заједницом БиХ.

- Морамо тражити партнере на регионалном и нивоу Европске уније, као и у оквиру антитерористичке глобалне коалиције - рекао је Мектић током сесије "Импликације на Западни Балкан - тероризам и радикализам" на 94. Роуз-Рот семинару Парламентарне скупштине НАТО-а у Сарајеву.

Он је подсјетио да је БиХ прошле године донијела Стратегију превенције и борбе против тероризма, којом се фокусирала у два кључна правца.

- Један су репресивне мјере и радње према свим појединцима, групама и активностима које имају обиљежја екстремизма, радикализма и тероризма. Друга компонента стратегије је превенција. Мислим да се с њом може много постићи у смислу борбе против тероризма - оцијенио је он.

Према његовим ријечима, БиХ је имала укупно 226 својих држављана који су ратовали на сиријско-ирачком ратишту за Ал Нусру или терористичку организацију Исламска држава"

Од тог броја, каже он, до сада се вратило 46 лица, док их је око 50 погинуло, а 115 их је и даље на ратишту.

- Тих 46 што се вратило је у некој фази кривичног процесуирања, односно за 20 њих су већ донесене пресуде - навео је Мектић и додао да у прошлој и овој години није било одлазака на страна ратишта.

Он је навео да радикализоване групе живе у заједничким локалним заједницама.

- Груписали су се и зато нам се пружа могућност да путем одређених пројеката одлазимо у такве групе и покушавамо радити на дерадикализацији тих особа. Дјелујемо преко образовних институција и вјерских заједница - каже Мектић.

Мектић је нагласио добру сарадњу са Исламском заједницом, која се, како каже, оградила од свих облика радикализма, екстремизма и тероризма.

Извор: СРНА