latinica  ћирилица
23/03/2017 |  11:48 | Аутор: РТРС

Српска: Просјечна плата покрива 45 одсто потрошачке корпе

Синдикална потрошачка корпа за четворочлану породицу у Републици Српској у фебруару ове године коштала је 1.882 КМ, коју је просјечна исплаћена нето плата за тај мјесец од 848 КМ покривала са 45 одсто, подаци су Савеза синдиката Српске.
Потрошачка корпа (илустрација) -
Потрошачка корпа (илустрација)

У саопштењу из овог синдиката наводи се да су највише новца, 699 КМ, породице трошиле за набавку прехране, за становање и комуналне услуге 580 КМ, док је за текуће одржавање домаћинства требало издвојити 105 КМ.

Трошкови набавке одјеће и обуће износили су 133 КМ, хигијене и њега здравља 86 КМ, превоз 194 КМ, те образовања и културе 82 КМ.

"Просјечна нето плата у фебруару у поређењу са јануарском, била је већа за 33 КМ", саопштено је из Савеза синдиката.

Највише просјечне нето плате у фебруару исплаћене су у области финансијске дјелатности и осигурања 1.286 КМ и биле су веће за 3,88 одсто у односу на јануарску, а најниже административним и помоћним услужним дјелатностима, 540 КМ и веће су за 2,47 одсто у односу на јануарску плату.

У саопштењу синдиката се наводи да су ниске просјечне нето плате у фебруару имали запослени у грађевинарству, односно 547 КМ, у области умјетности, забаве и рекреације 580 КМ, затим радници у дјелатности туризма и угоститељства 584 КМ, у трговини 584 КМ, а које су покривале трошкове синдикалне потрошачке корпе до 31 одсто.

"Из наведених података је сасвим јасно да су у Републици Српској у јануару ове године, најнижи животни стандард имале радничке породице, које већ годинама једва састављају крај с крајем", поручују из Савеза синдиката.

Они сматрају да је један од узрока тешког материјалног и социјалног положаја радника у Српској непостојање општег и гранских колективних уговора, па умјесто њих послодавци без сагласности радника и синдиката, сами доносе и примјењују такозване правилнике о раду, којима се крше стечена радничка и синдикална права.

Извор: СРНА