latinica  ћирилица
23/03/2017 |  09:32 | Аутор: РТРС

Ивановић: Доказаћу да нисам крив

Лидер Грађанске иницијативе "Слобода, демократија, правда" Оливер Ивановић рекао је да ће на новом судском процесу, који се води против њега у Косовској Митровици, доказати да није крив за злочине за које га оптужује приштинска власт.
Оливер Ивановић - Фото: ТАНЈУГ
Оливер ИвановићФото: ТАНЈУГ

Он је, уочи сутрашњег почетка поновљеног суђења пред судом у Косовској Митровици, рекао да је оптимиста и изразио наду да ће право бити доминантно у односу на политику, иако није искључио елементе политичког притиска јер другачије не може да објасни своје притварање, оптужницу, као и пресуду.

"Неће бити лако, мислим да сам психички стабилан, уверен сам да адвокати имају добро припремљену одбрану и да ћемо имати позитиван резултат, односно да ћу бити потпуно особођен било какве кривице и сумње, што је за мене веома важно. Хоћу да сперем љагу са свог имена", рекао је Ивановић за Радио-телевизију Србије.

Говорећи о томе да ли је посљедњи политички затвореник у Европи, Ивановић је рекао да он нема ама баш никакве везе са догађајем за који је осумњичен, да није био ни близу, нити је имао било каква посредна и непосредна сазнања о случају до тренутка док није слушао свједоке које је тужилаштво позвало.

"Према томе, ако неко ко нема апсолутно никакве везе са догађајем буде осуђен на девет година што је касније апелација поништила, ја једноставно не могу другачији суд да донесем него да је то плод политичких притисака", рекао је Ивановић.

Он каже да му нову наду и охрабрење даје чињеница да је Апелациони суд поништио такву одлуку.

"Ово баш и није нешто што препоручује ЕУ. Мислим да се овакве ставри не би смеле догађати ни у неким земљама нижег степена развоја, поготово не у земљама које сматрамо моделом који би требало следити", истакао је Ивановић.

Он каже да ће тужилац извести исте свједоке и да ће покушати да од њих извуче нешто више него што су у претходном поступку дали.

"Тај један сведок ме наводно види ту, на лицу места, али ме не види да извршавам или било шта наређујем, него само ме види међу униформисаним људима, што је потпуна бесмислица", рекао је Ивановић.

Он је навео да мора да доказује невиност, умјесто да тужилаштво на јасан и сигуран начин докаже да је евентуално крив.

Ивановић је задовољан подршком коју добија од Србије и њених званичника који су његов случај покушали да ставе на дневни ред билатералних састанака, а у више наврата је о томе говорено у Савјету безбједности УН.

"Више од тога се не може очекивати. Свако даље инсистрање на овој теми бојим се да би било представљено као уплитање у послове судског поступка, а то није добродошло, то није нешто што људи воле, у крајњем случају не би ни помогло", каже Ивановић.

Што се тиче ситуације на Косову и Метохији, он сматра да се Косово неће моћи брзо стабилизовати из много разога, као што су покушаји да се на брзину и кршењем међународног закона и права овај простор прогласи независном државом.

"То Србија неће прихватити, а самим тим, ако то Србија то не прихвати, неће прихватити ни најмање две сталне чланице Савета безбедности, што значи да Косово не може тако у међународне институције, то ће увек бити блокада", рекао је Ивановић.

Навео је да је огромна енергија уложена у тај пројекат независног Косова, али да му се чини да та енергија помало посустаје и да ће се промјене у свијету одразити и на Косову и Метохији и на цијелом западном Балкану.

Суђење Ивановићу враћено је на почетак одлуком Апелационог суда у Приштини да поништи првостепену пресуду којом је био осуђен на девет година затвора, због наводних ратних злочина.

Ивановић је провео три године у притвору, а мјесец дана се налази у кућном притвору у Косовској Митровици.

Извор: СРНА