latinica  ћирилица
22/03/2017 |  21:23 | Аутор: РТРС

Умире навијачки покрет у Енглеској: Заставе се више не каче?

"Против модерног фудбала" парола је коју често они традиционални навијачи истичу на трибинама које полако, али сигурно постају све мање стециште правих ултраса, а све више “позера“ и селфи манијака којима је једина драж одласка на утакмицу да буду виђени, па онда те "догађаје" одласка обавезно "каче" на својим профилима.

Енглеска је у том смислу прилично узнапредовала. Тамо је и навијање отишло у неком потпуно погрешном смјеру.

Некада бастион навијачког покрета, који је у међувремену прилично омекшао и готово нестао у оном изворном облику, сада је мјесто гдје се дешава да навијачи на трибине не доносе заставе, јер их тамо заставе већ чекају – у дигиталном облику?!

Тај тренд у Енглеској није новијег датума.

Електорнске заставе које су "поређане" у низу на једном од зидова трибине, гдје су се раније ручно качиле, сада се редовно приказују на ЛЕД екранима током утакмица Манчестер ситија. Тако је било и недавно за вријеме дуела са Ливерпулом.

Дакле, ништа платно, ништа везивање, ништа транспорт из краја до стадиона – јок. Данас и заставе комотно стају на УСБ диск.

Овај призор је посебно поражавајући за навијаче Манчестер ситија који су седамдесетих година, уз још неколицину водећих група, харали навијачком сценом у сваком смислу. Међутим, времена су се промијенила, а видимо и начин на које нове генерације навијача разумију ултрас живот, тачније не разумију га уопште.

Извор: Телеграф