latinica  ћирилица
22/03/2017 |  14:08 ⇒ 16:08 | Аутор: РТРС

Чубриловић: Делегати и посланици би требало да долазе на посао

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је данас да би делегати и посланици у Парламентарној скупштини БиХ требало да долазе на посао јер су изабрани да бране ставове своје политичке опције, једног народа, ентитета и БиХ.
Недељко Чубриловић - Фото: РТРС
Недељко ЧубриловићФото: РТРС

Чубриловић је рекао новинарима у Сарајеву да је престала потреба за већином закључака Народне скупштине Републике Српске када је ријеч о захтјеву за ревизију пресуде Међународног суда правде у Хагу по тужби БиХ против Србије, с обзиром на то да је захтјев одбачен.

На питање новинара да ли су на снази ти закључци Народне скупштине Српске, Чубриловић је рекао да ту има захтјева који нису само у вези са ревизијом и да је, с обзиром на став Међународног суда правде у Хагу, престала потреба за већином тих закључака.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је 27. фебруара закључке, након расправе о информацији о захтјеву за ревизију пресуде против Србије, којима је, између осталог, одбацила и оштро осудила одлуку бошњачког руководства у БиХ да против воље других конститутивних народа у БиХ покрене ревизију пресуде, те позвала представнике Српске у институцијама БиХ да искористе сва средства да онемогуће доношење одлука док не буду ријешена питања витална за Српску.

У закључцима се наводи да је, због оваквог дјеловања бошњачког политичког руководства, за одлуке од виталног интереса за Српску и спрског народа које се доносе на нивоу заједничких институција БиХ, потребно добити сагласност органа и институција Републике Српске, да би дејтонски положај Српске, као и права и положај српског конститутивног народа у БиХ били адекватно представљени и заштићени.

Народна скупштина је позвала представнике Републике Српске у заједничким институцијама БиХ да искористе сва правна и политичка средства ради онемогућавања доношења било каквих одлука на нивоу заједничких институција БиХ, све док се не ријеше питања витална за Српску, као што су акти у вези са Судом и Тужилаштвом БиХ, рјешавање питања имовине и друга.

Међународни суд правде у Хагу одбацио је захтјев за ревизију пресуде по тужби БиХ против Србије коју је поднио Сакиб Софтић, уз образложење да га нису поднијеле надлежне институције БиХ.

Извор: СРНА