latinica  ћирилица
22/03/2017 |  11:05 ⇒ 11:19 | Аутор: РТРС

Војин Никитовић – заборављени јунак са пруге (ВИДЕО)

Данас се навршава 75 година од усташког злочина у Старом Броду, код Вишеграда, када је у кањону Дрине убијено око 6.000 српских избеглица, али је, захваљујући ужичком машиновођи Војину Никитовићу који је отео воз, спасено бар 500 српске нејачи.
Војин Никитовић – заборављени јунак са пруге - Фото: Screenshot
Војин Никитовић – заборављени јунак са пругеФото: Screenshot

Мјесецима раније, Вишеград је био крцат људима који су, послије припајања БиХ Независној Држави Хрватској, покушавали да се спасу, бјежећи ка Србији.

Граница је, међутим, за њих била затворена, али је, захваљујући ужичком машиновођи Војину Никитовићу који је отео воз у Вишеграду, барем 500 српске нејачи спасено и пребјегло до ужичких села.

Била је то крађа за понос. Машиновођа је око 500 избјеглица тајно смјестио у вагоне и јурио пругом ка Србији.

Машиновођа Никитовић одабрао је погодно вече, отео локомотиву, прикључио композицију, у којој је био и вагон пун оружја и јурнуо ка граници. Ни потјера, ни барикаде га нису зауставиле.

"Он је то смислио и урадио. Жртвовао је свој живот да спасе те људе", каже Војинова ћерка Олгица Цвијовић.

Успио је да се пробије до Стапара, надомак Ужица. Ту је путнике послао у село, а оружје сакрио и касније предао партизанима. "Код Стапара је сишао и отворио вагоне", прича Олгица, преноси РТС.

Машиновођа из Вишеграда Вићентије Мијаџевић каже да се причало како је Никитовић по ноћи узео локомотиву, закачио вагон пун муниције и наоружања и побјегао.

Прикључио се Жељезничкој чети, ратовао и био рањен, три пута заробљен, мучен у логору на Бањици, и некако увијек успијевао да побјегне.

"Никада није упознао те људе, нити зна ко су. Можда су се неки два-три пута јавили", каже Олгица.

Одликован је за храброст, али заборављен као јунак са пруге.

"Мало ко зна о њему. Нажалост, заборављен је. Украсти воз из Вишеграда са толико избеглица, извући се из усташког окружења 1941. године јесте нешто што заиста завређује пажњу", рекао је Радивоје Папић, музејски савјетник Народног музеја Ужице.

А неколико мјесеци послије Војиновог подвига, недалеко од Вишеграда, у Старом Броду, усташе су убиле око 6.000 српских избјеглица, махом жена, дјеце и стараца.

Смрт у кањону Дрине, избјегли су путници Војиновог воза - парњаче коју су, више од угља, гониле његова храброст и жеља да спасе људе.