latinica  ћирилица
21/03/2017 |  12:47 ⇒ 20:08 | Аутор: РТРС

Предсједник Додик сам са више стотина жељезничара - исплаћена фебруарска плата, штрајк завршен (ФОТО/ВИДЕО)

Жељезничари су прекинули штрајк глађу и деблокирали пругу, након разговора с предсједником Републике Српске, Милорадом Додиком.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Фебруарска плата данас им је уплаћена, мартовска би требало да буде уплаћена на вријеме, а уз њу и накнаде за превоз и топли оброк. Начин исплате осталих дуговања из претходног периода биће утврђен накнадно, кроз реструктурирање Жељезница.

Двије накнаде за топли оброк, двије накнаде за превоз и фебруарска плата – главни услови радника су испуњени и штрајк је прекинут. Гаранције да ће плата и убудуће бити редовна дао је предсједник Додик, који је са штрајкачима разговарао на њиховом терену – жељезничкој станици.

"Речено нам је од стране предсједника и не сумњамо у његову ријеч, да је издат налог за исплату плата, а остало у вези са нашим захтјевом изрегулисаће се са управом током наредних дана", рекао је један од штрајкача глађу Златко Марин.

Предсједник Српске Милорад Додик

"Мислим да смо ријешили један проблем, који је некако настао, а није ни био потребан. Иначе, и плате које су повећане руководиоцима, само руководиоцима, биће враћене на претходни ниво. Морамо довести се у оптимално стање, да Жељезнице са становишта прихода које имају и дотација Владе, могу успјешно да живе. Без оваквих сцена", нагласио је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Данашњим договором завршен је шестодневни штрајк глађу радника жељезница. Убрзо након разговора са предсједником Додиком, штрајкачи су напустили Жељезничку станицу у Бањалуци, а жељезнички саобраћај је нормализован.

Синдикалци су, након разговора у Влади, поновили да се ограђују од штрајка глађу, али и истакли да су задовољни епилогом. Апеловали су на руководство предузећа да не врши одмазду над радницима који су били у штрајку.

"Опет апелујем да не буде неког реваншизма, да нам не покрећу дисциплинске", рекао је један од штрајкача Борис Шукало. 

А управо то био је и један од услова за прекид штрајка. И за то су, кажу штрајкачи, добили Додиково обећање.

Дванаест преосталих штрајкача глађу, након окончања штрајка, одведено је на љекарске прегледе, а већ од сутра поново би требало да буду на послу. Из Владе радницима поручују да ће планирана реконструкција Жељезница Српске, бити један од приоритета и да неће бити спроведена на њихову штету, нити угрозити њихова законом дефинисана права.

Раније данас, Чедомир Кнежевић, жељезничар који је у штрајку глађу, био је на састанку код предсједника Републике Српске Милорада Додика и том приликом штрајкачима је обећана исплата дуговања.