latinica  ћирилица
21/03/2017 |  08:34 | Аутор: РТРС

Умро Мартин Мекгинис, лидер ИРА који је постао миротворац

Бивши лидер ИРА, замјеник премијера Сјеверне Ирске, члан Шин Фејна и једна од кључних особа у мировном процесу Мартин Мекгинис преминуо је у 66 години.

Би-Би-Си пише да је Мекгинис боловао од ријетке болести срца.

Како наводе, "бивши лидер ИРА који је постао миротворац" био је у центру рада на мировном споразуму након Споразума на Велики петак из 1998. године.

Тим споразумом окончани су нереди у тој британској области, потресеној сукобима присталица уније с Великом Британијом и националиста који су били за уједињење с Републиком Ирском. У тим сукобима је погинуло 3.500 људи између 1969. и 1998.

Замјеник премијера Сјеверне Ирске постао је први пут 2007. године, а оставку на ту функцију поднио је 9. јануара ове године.

"Његова смрт изазваће помијешане реакције у Сјеверној Ирској и шире. За многе он је био миротворац, човјек који је некада говорио да британско присуство у Ирској треба да буде окончано само војним сукобом, постао је страствени вјерник у компромис. Други га сматрају кључном фигуром у терористичкој групи ИРА која је убила више од 1.500 људи прије него што је њено политичко крило Шин Фејн прихватило компромисе", наводи "Гардијан.

Када је имао само 21 годину био је други у ланцу команде ИРА у Дерију у време "Крваве недеље", када су војници убили 14 бораца за људска права.

Имао је водећу улогу у ИРА у вријеме њихових честих бомбашких напада. Осуђен је након хапшења у аутомобилу у којем је било експлозива и муниције. Одслужио је двије затворске казне, био је осуђен и за чланство у ИРА.

Његов лидерски потенцијал био је примијећен још са 22 године када са Геријем Адамсом допутовао у Лондон на тајне мировне преговоре са британском владом.

Наглашавао је потом да члан ИРА није био од 1974. године када је прешао у политику.

"Мој рат је завршен. Мој посао као политичког лидера је да спријечим рат и веома сам посвећен томе", изјавио је једном у посљедњих неколико година.

Био је ожењен и имао је четворо дјеце.

Ирска републиканска армија (ИРА) назив је за неколико покрета у Ирској током 20. и 21. вијека посвећеним ирском републиканзиму, вјеровању да Ирска треба да буде независна република.

Њихова карактеристика је било и вјеровање да је политичко насиље неопходно како би се циљ испунио.

Извор: Б92