latinica  ћирилица
20/03/2017 |  10:33 ⇒ 14:06 | Аутор: РТРС

Стефановић: Заплијењена тона сканка вриједна близу четири милиона евра

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић каже да су припадници полиције претходне ноћи заплијенили више од тоне дроге "сканк" у рејону Нови Сад – Бачка Паланка, чија се вриједност процјењује на око четири милиона евра.
Сканк (илустрација) -
Сканк (илустрација)

Додаје да је ухапшено шест особа. Стефановић је поновио да Тужилаштво треба да реијши случај Савамале и додао да није увијек задовољан ефикасношћу државних органа, али сматра да посао треба да буде добро урађен.

Шест особа је ухапшено због постојања основа сумње да су извршиле кривично дјело удруживање ради вршења кривичних дјела и неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога, прецизирано је у саопштењу МУП-а.

Ухапшени су Д. Г. (49), који се сумњичи да је организатор криминалне групе, Д. П. (37), Д. И. (49), П. И. (26) и С. И. (41) из Београда, као и В. К. (36) из Новог Пазара.

Постоје основи сумње да је Д. Г. организовао криминалну групу која се у дужем временском периоду бавила набавком, транспортом и продајом веће количине сканка са територије Косова и Метохије, ради даље дистрибуције на територији централне Србије и земаља Европске уније.

Осумњичени ће уз кривичну пријаву, у законском року, бити приведени надлежном тужилаштву.

Иначе, ријеч је о рекордној заплени у једној акцији, не само у Србији већ и у региону.

"Озбиљним и напорним радом припадника Управе криминалистичке полиције, наркотици су заплењени у рејону између Новог Сада и Бачке Паланке, где је и ухапшена криминална група која је превозила ту дрогу", рекао је министар Стефановић.

Министар је прецизирао да је више од 1.000 килограма дроге пронађено у шупљинама и хангарима возила и истакао да је ово једна од највећих заплена свих времана и највећа појединачна заплена наркотика у региону.

"Ово показује да је Република Србија спремна да буде ослонац читавог региона у борби против нарко-трафикинга. Настављамо са добрим и успешним радом, склонили смо тону дроге са улице од наше деце и тиме показали озбиљну посвећеност у борби против ове врсте криминала", нагласио је Стефановић.

Дрога је, иначе, пронађена приликом претреса цистерне, која се налазила у магацинском простору у месту Обровац недалеко од Бачке Паланке, у посебно израђеним бункерима, где је ради даљег транспорта требало да буде претоварена у друго теретно моторно возило.

"Наставља се потрага за скривеном дрогом"

Поводом хапшења организоване криминалне групе код које је заплијењена 1,1 тона марихуане вриједности четири до пет милиона евра, Тужилаштво за организовани криминал је саопштило да ће данас бити обављено још претреса на више локација у Србији.Након тога ће, како наводи тужилаштво, осумњичени бити саслушани и предати судији за претходни поступак уз приједлог за одређивање притвора.

У саопштењу тужилаштва се наводи да су припадници ове групе на територији АП Косова и Метохије у цистерне утоваривали велике количине марихуане у посебно уграђена тајна спремишта ради транспорта и продаје у земљама западне Европе.

Тржишна вредност ове дроге се, како наводи Тужилаштво, процењује на четири до пет милиона евра.

Извор: РТС/Танјуг