X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
19/03/2017 |  15:01 | Аутор: РТРС

Тачи не одустаје од формирања косовске војске

Предсједник самопроглашеног Косова Хашим Тачи тврди да ће Косово добити своју војску уз партнерство са међународним фактором и да међународни фактор није против трансформације Косовских безбједносних снага у војску.
Хашим Тачи - Фото: AFP
Хашим ТачиФото: AFP

Он сматра да странци нису против трансформације КБС у војску Косова, него само да има разлике око тога да ли то треба да се уради преко амандмана на Устав или закона. Додаје, И странци и ја се слажемо да се то обави преко уставних амандмана. Треба више да се ради са Србима да се врате у косовску скупштину да би и они гласали, али ако се они не врате, наравно, онда ће се ићи преко закона. Наглашавам још једном, имаћемо и војску, и партнерство са међународним фактором - рекао је Тачи.

Он увјерава да ће "радити до посљедње секунде са Српском листом и свим међународним партнерима да се дође до уставних промјена, али ако ће Србија стварно спријечити и пријетити косовским Србима да не учествују у раду Скупштине, онда ћемо ми ићи даље са варијантом Б".

Није могао да каже када ће се догодити трансформација КБС у косовску војску, али је рекао да њено формирање неће значити и одлазак мисије КФОР са Косова.

- Улога и мандат КФОР-а је одређена Резлуцијом 1244, одређена је и приједлогом предсједника Ахтисарија од 2007. године. Улога КФОР-а је незамјенљива - рекао је Тачи.

Позвао је представнике Српске листе да се врате у институције и учествују у формирању Заједнице српских општина. Каже да би она могла да почне да се формира већ прије четири – пет мјесеци, али да је косовска влада " талац бојкота посланика и српских министара".

Извор: Танјуг