latinica  ћирилица
18/03/2017 |  17:07 | Аутор: РТРС

"Европски пројекат у расулу - Источни блок се окреће Русији"

Док се европски пројекат налази у расулу, многе земље бившег Источног блока почеле су да схватају да су пребрзо одлучиле да се придруже "европској породици“.
Застава Русије - Фото: Getty Images
Застава РусијеФото: Getty Images

Она никада није била "права мета“ и гдје су "остављене да стагнирају“, те се оне сада окрећу Русији, сматра политиколог Фил Батлер.

"Бивше земље совјетског блока представљају неку врсту лакмус теста који показује да ЕУ у старту није била права мета. Њемачка и Централна Европа су неко вријеме цветале, док су остале нације остављене да стагнирају“, пише политички истражитељ и аналитичар, политиколог и стручњак за Источну Европу Фил Батлер а преноси "Спутњик".

"ЕУ, НАТО и западни савез потпуно су изневјерили народе источне Европе. Неузвраћена љубав земаља бившег совјетског блока полако се претвара у презир. Евромајдан, а потом и грађански рат оголили су старе идеолошке и културне поделе. И док се Брисел и НАТО опорављају од недавних догађаја, изазивање страха које је коришћено за утицај на народе у Унији губи своју ефикасност“, каже он.

Он затим као примјер наводи текуће политичке процесе у бројним земљама Источне Европе.

У Молдавији, каже он, "постоји општеисточни заокрет ка Русији“. Нова влада ове земље успјела је да побједи јер је "већина Молдаваца за стратешко партнерство са Русијом“, за које се нови тим залаже.

"Наша садашња проевропска коалиција је 2014. у парламенту потписала споразум о сарадњи са Европском унијом и, искрено, од Европске уније скоро да нисмо ништа добили, а истовремено смо претрпели велики економски ударац губитком руског тржишта и нашег стратешког партнера. То је оно што се деси када на власт дођу политичари који покушају да униште прастаре везе и традиције између наших народа“, рекла је бивша премијерка Молдавије и садашња предсједница Социјалистичке партије Зинаида Гречеани.

Извор: Агенције