latinica  ћирилица
17/03/2017 |  19:23 ⇒ 20:15 | Аутор: РТРС

Подгорица: Мајке вечерас позвале лидере парламентарних странака

Мајке, кориснице накнада за троје или више дјеце, позвале су лидере црногорских парламентарних странака који су изгласали Закон о њиховим надокнадама, као и представнике владајуће Демократске партије социјалиста који су били против да им сутра јавно изнесу своје мишљење.
Подгорица: Мајке позвале лидере парламентарних странака - Фото: СРНА
Подгорица: Мајке позвале лидере парламентарних странакаФото: СРНА

"Станите иза сваке своје ријечи. Тражимо јасно оглашавање и желимо да видимо коме смо дале гласове", рекла је на ванредној конференцији за новинаре испред Скупштине Црне Горе Жељка Савковић, представница мајки које 16 дана протестују због смањења накнада, а од уторка, 14. марта, су почеле и штрајк глађу.

Савковићева је подсјетила да им се од како протестују није обратио нико од надлежних, а изостала је и подршка студената и синдиката.

Она је напоменула да је предсједник Скупштине Црне Горе Иван Брајовић рекао да ће данас да се огласи, да види да ли их може примити, али се још нико није јавио.

Савковићева је рекла да су мајке добро, неке су код куће, три су се вратиле и настављају штрајк глађу, те апеловала да здравствени радници имају слуха за њих, а студенти и синдикати да их подрже.

"Ми смо овдје да буде боље и здравственом и просвјетном раднику, студенту, пензионеру, грађанину. Очекујемо код нас и студенте и синдикате који су нас слабо подржали. Ви треба да се борите за слободу ове земље", поручила је Савковићева.

Мајке протестују због ступања на снагу Закона о смањењу доживотних накнада мајкама на основу рођења троје и више дјеце са 25 година стажа, односно 15 година година пријављивања на Заводу за запошљавање Црне Горе, којим су им накнаде смањене са 336 на 264 евра, односно са 192 на 144 евра.

Оне чекају и одговор предсједника Парламентарне скупштине Савјета Европе Педра Аграмунта којем су послале писмо.

Извор: Срна