latinica  ћирилица
17/03/2017 |  10:36 ⇒ 12:40 | Аутор: РТРС

Дрецун: Хапшење Харадинаја је игра за подизање рејтинга на изборима

Предсједник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун сматра да је Рамуш Харадинај знао да ће бити ухапшен у Француској и да је то учинио да би подигао рејтинг своје странке на изборима и избјегао да се нађе на оптужници специјалног суда за злочине терористичке ОВК.
Милован Дрецун - Фото: ТАНЈУГ
Милован ДрецунФото: ТАНЈУГ

Дрецун је истакао да "људи из круга Харадинајевог клана врше озбиљне припреме за његов повратак, јер су сигурни да ће најкасније средином априла бити пуштен на слободу".

Он је за ТВ "Пинк" рекао да у прилог закључку да је ријеч о намјештеној игри говори више елемената и указао да је Харадинај могао да оде у Швајцарску, али да је намјерно отишао у Француску, "јер је знао да тамо мора да буде лишен слободе".

Дрецун је додао да Кадри Весељи, шеф илегалне обавјештајне службе ШИК Хашима Тачија, има веома добре везе са појединцима у француским обавјештајним структурама.

Он је нагласио да Харадинај током овог поступка даје веома ватрене изјаве, представља се као национални албански јунак и жртва политичког прогона Србије, али да је "ноторни злочинац".

Харадинај, како је истакао Дрецун, користи период забране напуштања Француске да интензивно формира своје страначке одборе по албанској дијаспори у западној Европи и расте му популарност.

"Мени се чини да је прича направљена у договору са Тачијем, да се све ово одигра да се њему подигне рејтинг на изборима, да Харадинајева и Тачијева странка добију довољан резултат да избаце Ису Мустафу, односно Демократски савез Косова и ево ОВК у потпуности на власти, а онда им је то најбоља брана да се не нађу на оптужници специјалног суда", закључио је Дрецун.

Некадашњи командант терористичке ОВК Рамуш Харадинај ухапшен је 4. јануара на граници Швајцарске и Француске по Интерполовој потјерници Србије због оптужби за ратне злочине.

Суд у Колмару је 12. јануара одлучио да Харадинај коначну одлуку о изручењу чека на слободи у Француској.

Истрага против Харадинаја у Србији покренута је 2004. године, а недавно је проширена новим оптужбама и доказима, који су прослијеђени суду у Колмару.

Харадинају је суђено у Хашком трибуналу за ратне злочине на Косову и Метохији, али је 2012. године правоснажно ослобођен свих оптужби.

Извор: Срна