latinica  ћирилица
17/03/2017 |  09:19 | Аутор: РТРС

Ђурић: Без промјене политичке климе од мартовског погрома 2004.године

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је данас да је забрињавајуће што се политичка клима међу косовским Албанцима суштински није промијенила од времена мартовског погрома над Србима из 2004. године.
Марко Ђурић - Фото: ТАНЈУГ
Марко ЂурићФото: ТАНЈУГ

Ђурић је истакао да је један од највећих неуспјеха међународне заједнице то што на улицама Приштине, Пећи, Ђаковице и Обилића нема десетина Срба који су протјерани и додао да су Косово и Метохија постконфликтна зона са најмањом стопом повратка људи на свијету.

Он је за Радио-телевизију Србије оцијенио да је дан погрома 17. март 2004. године црним словима заувијек уписан у историју српског народа као датум када је за један дан спаљено више од 35 цркава, протјерано 4.000 људи, уништено 800 српских кућа.

"Погром 17. марта је изведен под лажним изговором да је неко од Срба прогонио албанску децу у селу Чагра и видимо различите поводе да се врши притисак", рекао је Ђурић.

На данашњи дан прије 13 година догодио се погром над Србима, српским светињама и српском имовином на Косову и Метохији. Током дводневне трагедије и насиља над српским народом у јужној српској покрајини убијено је осам Срба, неколико стотина је повријеђено, а протјерано више од 4.000.

Извор: СРНА