latinica  ћирилица
17/03/2017 |  07:45 ⇒ 21:32 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Српска за договор о свим питањима Реформске агенде (ВИДЕО)

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас у Сарајеву да је задовољна учинком Републике Српске у спровођењу Реформске агенде, али да није задовољна цјелокупним односом према спровођењу реформи.
Сарајево - Реформска агенда - састанак - Фото: РТРС
Сарајево - Реформска агенда - састанакФото: РТРС

Цвијановићева је рекла да је данашњи састанак у Сарајеву са комесаром за европску политику сусједства и преговоре о проширењу Јоханесом Ханом, представницима међународних финансијских институција и амбасадором САД у Сарајеву Морин Кормак, била добра прилика "за анализу докле се дошло са спровођењем Реформске агенде и обавеза према Међународном монетарном фонду /ММФ/".

"Задовољна сам чињеницом да смо у Републици Српској завршно са 20. децембром испунили оно што је било предвиђено за овај период. Урадили смо све обавезе које проистичу из Реформске агенде и Писма намјере", истакла је Цвијановићева на конференцији за новинаре.

Она је навела да је у БиХ потребно промијенити приступ реформама, односно потребно је много више радити, а мање причати.

"Постаје дегутантно како причамо да смо за реформе, а кад изађемо на практичан терен, не можемо да спроведемо одређене ствари", рекла је Цвијановићева, оцијенивши да је то кључно.

Она је подсјетила да је Република Српска до сада испунила 55 одсто својих обавеза из Реформске агенде - све из 2016. године, те започела активности које се односе на 2017. и 2018. годину.

"Мислим да је у Федерацији БиХ /ФБиХ/ то неких 36 одсто, а у Савјету министара неких 43 одсто", рекла је Цвијановићева, наводећи да је на Савјету министара БиХ значајно мањи обим послова из Реформске агенде.

Према њеним ријечима, без интеракције између различитих нивоа власти, посебно ентитета и њиховог усаглашавања, не могу се очекивати конкретни резултати.

"Добро је да сви радимо заједно на агенди, али нисам задовољна односом који показујемо у спровођењу - дакле опструкција укупног система", истакла је Цвијановићева.

Она је изразила задовољство односом два ентитета у спровођењу Реформске агенде, нагласивши да су суштински послови управо на ентитетима.

Цвијановићева је истакла да је Република Српска прва у БиХ почела да усаглашава законска рјешења, јер схвата колико је важно да тако нешто постоји, те да је Влада Српске са ријечи прешла на конкретне активности када су упитању реформе.

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић нагласио је да реформе у БиХ треба да прате и инвестиције, посебно у путну инфраструктуру.

Суштина данашњег састанка, према његовим ријечима, биле су реформе, инвестиције и запошљавање.

ЗВИЗДИЋ: УЗ РЕФОРМЕ ПОВЕЋАТИ ИНВЕСТИЦИЈЕ

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић изјавио је да је на данашњем састанку у Сарајеву о спровођењу Реформске агенде инсистирао да уз реформе буде повећан обим инвестиција, истичући да је БиХ посебно заинтересована за изградњу путева.

Звиздић је рекао да су реформе, инвестиције и запошљавање биле суштина састанка на којем су били представници власти у БиХ, ЕУ и међународних финансијских институција.

Он је изразио опредјељење за наставак спровођења реформи и даљи економски развој.

"Оно на чему сам посебно инсистирао и посебно подвукао, јесте да уз реформе дође до повећања обима инвестиција. То значи да та два процеса морају ићи паралелно, како процес реформи у свим важнијим секторима, тако и инвестиције у оне секторе који су важни за БиХ", рекао је Звиздић новинарима.

Он је истакао да је БиХ посебно заинтересована да гради путеве, изразивши очекивање да би такви пројекти градње инфраструктуре могли бити брзо реализовани након што буду одобрени на предстојећем Самиту ЕУ и земаља западног Балкана у Трсту.

"У складу са нашим уговором са Свјетском банком у износу од 750 милиона долара, што се тиче Савјета министара БиХ већи дио треба да буде усмјерен у подршку развоју малих и средњих предузећа и запошљавању људи", истакао је Звиздић.

Кад је ријеч о изградњи путне инфраструктуре, предсједавајући Савјета министара БиХ очекује да би ове године у ту сврху могло бити уложено 300 милиона евра од Европске банке за обнову и развој.

Предсједник Владе Федерације БиХ Фадил Новалић, обраћајући се новинарима након састанка о спровођењу Рефорске агенде са представницима ЕУ и међународних финансијских институција, рекао је да би се март 2017. године могао прогласити "мјесецом присуства региона и Европе у БиХ".

Он је подсјетио да је почетком мјесеца БиХ посјетила високи представник ЕУ за заједничку спољну и безбједносну политику Федерика Могерини, а јуче и данас комесар ЕУ за преговоре о проширењу и политику сусједства Јоханес Хан, као и предсједници влада западног Балкана.

"Ми то доживљавамо као активности подршке БиХ на путу ка стабилности и реформи те путу ка ЕУ. Данас је главна тема била реформа, односно анализа урађеног, утврђивање потешкоћа и шта је неопходно како би се помогло њиховом спровођењу", рекао је Новалић.

ХАН: ОЧЕКУЈЕМО ОДГОВОРЕ НА УПИТНИК ДО ЈУЛА

Комесар за европску политику сусједства и преговоре о проширењу Јоханес Хан рекао је да је потребно одржати позитиван моменат у реформском процесу и очекује да до јула БиХ достави одговор на упитник Европске комисије у складу са неформално договореном динамиком.

Након састанка о Реформској агенди у Сарајеву, Хан је новинарима рекао да је неопходно да се виде конкретни резултати, јер се врло често реформе перципирају као болне.

"Не можете одмах преко ноћи видјети резултате. Желимо грађанима показати које су то конкретне могућности, посљедице и брзо оствариви конкретни резултати реформи", рекао је Хан.

Он је рекао да су међу тим резултатима и усвајање Правилника о цијени лијекова, што је омогућило смањивање цијена лијекова за 10 до 20 одсто, али и повећање броја регистрованих пословних субјеката јачањем приватног сектора малих и средњих предузећа, те повећање индустријских параметара и извоза у 2016. години.

Према његовим ријечима, то су први конкретни кораци према којима грађани виде да се ствари мијењају, и на томе се мора наставити радити.

"У ентитетима је повећано задуживање код банака за 10 одсто захваљујући мањим каматним стопама. Све је то битно јер ће стимулисати економију и реформски пут генерално", рекао је Хан.

Комесар Хан је нагласио да су разговарали и са представницима Међународног монетарног фонда /ММФ/ о спровођењу мјера из аранжмана како би се обезбиједила благовремена наредна транша средстава, али и да се одржи позитиван замах који је БиХ остварила у протеклим мјесецима.

Он је рекао да је неопходно да, поред извршних власти, и парламенти ураде свој дио посла у спровођењу реформи.

Хан је захвалио предсједавајућем Савјета министара БиХ Денису Звиздићу за организацију јучерашњег скупа три мјесеца уочи Самита ЕУ - западни Балкан у Трсту како би били обезбијеђени конкретнији елементи заједничког тржишта.

Он је нагласио да су током састанка разговарали о стимулисању економије, унапређењу пословног окружења, те успостављању законодавног оквира који ће пословним субјектима пружити боље могућности за пословање.

Хан је подсјетио да је протекле седмице одржана сједница Европског савјета, те да је недвосмислено поновљена подршка земаља чланица ЕУ када је ријеч о приступању свих земаља западног Балкана Унији.

"Требало је времена да се врати фокус Уније на ово питање. Веома је важно имати стабилност у овом региону, која се може остварити само ако постоји јасна европска перспектива, под условом да постоји опредјељење свих", поручио је Хан.

Шеф делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк подсјетио је да је Реформска агенда усаглашена прије двадесетак мјесеци и изразио задовољство што данашњем састанку присуствовали представници ММФ-а, ЕБРД-а и Свјетске банке.

Извор: СРНА